Hopp til innhold

Kystopprørerne: – Per Sandberg har gjort fiskeriene til en ideologisk kamparena

Konflikten mellom fiskeriministeren og kystopprørerne tilspisser seg mot stortingsvalget.

Per Sandberg

Sandberg mener kysten må ta del utviklingen i samfunnet.

Foto: NFD

NRKs radioserie «Kampen om kysten» retter fokus mot norsk fiskeri- og havbruksnæring. Søndag var kystopprørets proteststorm mot fiskeriminister Per Sandberg tema.

I opprøret krever Nord-Norge en helt ny fiskeripolitikk etter stortingsvalget til høsten.

– En byrde for kysten

Mange kritikere av Sandbergs forslag hevdet at dette ville være et ran av kysten.

Dette på grunnlag av at forslaget hans i hovedtrekk innebar at de leveringspliktige trålerne skulle få beholde 80 prosent av kvotene, og kun legge igjen 20 prosent til lokalsamfunnene.

Dette forslaget måtte trekkes etter massiv kritikk, blant annet fra kystopprørerne. Sandberg mener det er på tide å tenke nytt, og mener ny teknologi og samfunnsendringer må tas i betraktning i fiskeripolitiske spørsmål.

– Hvis kysten vår skal ta del i den utviklingen som vi ser nå, så vil man innse at leveringsplikten er en byrde og ikke til det beste for kysten, sier han til NRK.

Kystopprørets kjerne

Fisker Vegard Bangsund har blitt en sentral talsperson for kystopprøret, og er en av de mest profilerte motstanderne av Sandbergs forslag.

Vegard Bangsund

Fisker Vegard Bangsund er en av de mest profilerte motstanderne av Sandbergs forslag.

Foto: Jan-Harald Tomassen

Kystfolket vil ha slutt på at trålrederne omgår leveringsplikten, og det er dette som er kjernen i kystopprøret. Konsesjonen som ble gitt trålerne skulle holde fiskeindustrien i gang langs kysten i nord. Men ved at trålerne fryser ned fisken, og selger den til lavkostnadsland som Kina, har det motsatte skjedd.

Om Vardø fikk sin del av den leveringspliktige fisken, ville det skapt ny vekst og optimisme med flere hundre arbeidsplasser, mener Bangsund. Slik var det da trålerne først kom på 1970- og 80-tallet. Kystopprørerne mener at dersom trålerne fortsetter å nekte og levere fisken i nord, må de tvinges til å legge igjen kvotene på kaia, og la noen andre overta.

Fiskeripolitikk

Kjell Inge Røkke eide flere av Norges mest lønnsomme trålere, og det spares ikke på kruttet i kritikken av Røkkes «raid av Nord-Norge».

Robert Jensen

FINNMARK: Vardøordfører Robert Jensen mener staten må ta ansvar for trålernes «raid av Nord-Norge».

Foto: NRK

Finnmark er fremdeles traumatisert etter å ha blitt utsatt for Røkkes utemma kapitalisme.

– Folk skjønner fremdeles ikke hvordan staten lot det skje, sier Robert Jensen, ordfører i Vardø.

Men Geir Knutsen, ordfører i Båtsfjord, mener all skyld ikke kan gis til Røkke og annen trålervirksomhet.

– Det er ikke Røkke vi skal være sint på. Det er myndighetene og politikken som har latt Røkke drive med det han gjør, sier han.

Ideologisk kamparena

Jensen mener Sandberg har gjort fiskeriene til en ideologisk kamparena.

I bunn og grunn handler ikke dette om at Sandberg mener systemet ikke har fungert som det skal, og at dette må endres radikalt, men det handler om at han vil gjennomføre sin ideologi, sier Vardø-ordføreren.

– Sandbergs ideologi er jo å frigjøre rederienes tilbuds- og leveringsforpliktelser fra markedskreftene, og den ideologien har han nå satt til livs. Nå handler det om at også vi må tørre og sette våre ideologiske verdier til livs, forklarer Jensen.

Hele programmet kan høres i vår nettspiller