Trapper opp kystaksjonen etter sommerferien

Kystaksjonen trapper opp igjen virksomheten over sommerferien.

Kystaksjonen i Oslo

Kystaksjonen i Oslo

Foto: Allan Klo

Kystaksjonen vil trappe opp igjen virksomheten over sommerferien. Det sier leder for aksjonen, Trond Einar Olaussen i Mehamn.

Selv om det er slutt på fakkeltog og aksjoner foran Stortinget er det ikke slutt på kampviljen, mener Olaussen.

Han sier kystbefolkningen ikke har fått mer gjennomslag for at fisken skal leveres i nord, tvert imot.

– Det er ikke sånn at vi har avsluttet arbeidet. Når sommerferien er over går vi i gang. Det er viktig at vi stopper struktureringen for fartøy under 11 meter. Så kommer vi til å vurdere å kjøre nye kampanjer mot myndighetene, sier Olaussen.

Kystopprøret 1

Folk i Hammerfest markerte sin protest mot det de frykter kan bli nedleggelse av 110 industriarbeidsplasser i byen. Her med ordfører Alf E. Jakobsen og initiativtager Elin Holmgren i spissen for demonstrasjonstoget.

Foto: Allan Klo

Befolkningen jaget på land

Kystaksjonen ble stiftet i Mehamn 11 februar i år i protest mot nedleggelse av fiskeindustrien i nord. I mars demonstrerte tusenvis av mennesker foran Stortinget, med tidligere stortingsrepresentanter som Ingalill Olsen og Alf E. Jakobsen til stede.

Rettighetene ble sentralisert og befolkningen jaget på land mente demonstrantene.

Nærings- og fiskeridepartementets konklusjonen om at Havfiske ASA ikke hadde aktivitetsplikt i Mehamn skapte storm på kystebn. Senere solgte Norway Seafoods anlegget, og det er Olaussen nå glad for.

– Det vi har satt på dagsorden er at rettighetene som tilhører samfunnet er tatt ifra oss. Det sitter myndighetene stille og ser på, sier Olaussen.

– Legger til rette for å fjerne leveringsplikten

Olaussen syns det er spesielt ille at intensjonene bak leveringsplikten ikke er fulgt opp.

– I stedet for å stramme det inn legger man til rette for å fjerne leveringsplikten. Det er vi som innbyggere i Finnmark nødt til å sette på dagsorden å si at nok er nok, sier han.