Kvaløyadrapene opp for retten igjen: – Svært krevende

Mandag starter ankesaken mot en 50 år gammel mann som i mars ble dømt til 21 års forvaring for to drap på Kvaløya i Tromsø.

Nærbilde politi og drapshus Kvaløya

Det var i denne boligen på Kvaløysletta at Hermod Magne Steinsund ble funnet død i 2014.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– Det er fortsatt en person som er savnet her. Det vil være rettshistorie om min klient dømmes for et drap på en person som fortsatt ikke er funnet, sier forsvarer Svein Kristian Wikstrøm.

Hålogaland lagmannsrett starter mandag behandlingen av de såkalte Kvaløyadrapene i 2014. 50-åringen som ble dømt til 21 års forvaring nekter fortsatt straffskyld, og har anket dommen fra tingretten.

Han har hele tiden sagt at han ikke har gjort handlingene, og han står fortsatt ved den forklaringen.

Forsvarer Svein Kristian Wikstrøm

Drar paralleller til Vålnes-saken

50-åringen ble først siktet etter at Hermod Magne Steinsund (48) ble funnet død i en kommunal bolig på Kvaløysletta i Tromsø i september 2014. Politiet fikk raskt mistanke om at siktede også hadde tatt livet av Stein Håvard Larsen (45), to uker tidligere.

Larsen har vært sporløst forsvunnet siden da, til tross for gjentatte søk.

Advokat Svein Kristian Wikstrøm

Advokat Svein Kristian Wikstrøm er drapstiltaltes forsvarer.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Svein Kristian Wikstrøm drar paralleller til Vålnes-saken.

– Der innstilte statsadvokaten på henleggelse fordi man ikke hadde liket, og det vil også være et tema i denne ankesaken. Når det gjelder den døde mannen som er funnet, vil det være et tema rundt hvorvidt man kan legge til grunn at det var min klient som gjorde det.

Han forteller at det også vil være tema rundt tiltaltes person og hans eventuelle tilregnelighet på tidspunktet.

Unik sak

Aktor i saken, statsadvokat Lars Fause, mener denne saken er en av de mest spesielle drapssakene i Troms og Finnmark på flere tiår.

Lars Fause

Lars Fause er aktor i ankesaken som starter mandag.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

– Det er en del saker som har vært pådømt i tingretten, både dobbelt- og trippeldrap. Men i lagmannsretten kommer jeg ikke på at det har vært behandlet så alvorlige saker på godt over 20 år.

Han forteller at saken er krevende fordi den ene antatt drepte ikke er funnet.

– Det er alltid svært krevende å føre en drapssak der man mangler avdøde. Den avdøde vil jo være et åsted for å se hvilken metode som er brukt for å drepe, og man kan ofte få en forklaring ut fra funnene som patologen gjør, sier Fause.

Han mener likevel at de har en rekke opplysninger som forteller sin historie om også den hendelsen.

Ifølge Fause vil påtalemyndigheten presentere de samme bevisene som i tingretten, den samme vitneførselen og de samme sakkyndige.

Det er ikke kommet vesentlige nye momenter til saken siden dommen i tingretten.

Aktor Lars Fause

Ser fram til ankesaken

Svein Kristian Wikstrøm forteller at det fra deres side vil komme nye vitner, blant andre sakkyndige fra sykehuset Dikemark, der tiltalte har hatt et opphold.

Ifølge forsvareren er hans klient preget etter to år i varetekt.

– Han sitter stort sett på cella hele døgnet og er preget av det. Han er sliten, samtidig ser han fram til å komme i gang med saken.