Krever løslatelse av aktivistene

Greenpeace krever at russiske myndigheter løslater de 30 aktivistene umiddelbart.

Phillip Ball

Den britiske aktivisten Phillip Ball er blant de 30 pågrepne fra 19 ulike land som nå er fengslet.

Foto: Reuters

Fredag meldte russiske Itar-Tass at 22 av de 30 Greenpeace-aktivistene hadde fått forlenget varetektsfengslingen til to måneder for forsøk på å borde en russisk borerigg.

Russerne anklager Greenpeace for sjørøveri, noe som har en strafferamme på 15 år i fengsel. Russiske myndigheter ønsker å holde på aktivistene i påvente av etterforskningen og en eventuell rettssak.

Fengslingen i Murmansk opprørte den russiske miljøforkjemperen Ljudmila Aleksejeva.

– Vi lever i en politistat som opptrer rått, når den fengsler utlendinger i en slik sak, sa hun ifølge NTB

For de andre er varetektsfengslingen foreløpig utvidet med tre døgn.

Greenpeace-aktivister siktet for piratvirksomhet i Russland

Den sveitsiske aktivisten Marco Paolo Weber får sin dom i Murmansk

Foto: Reuters

Danske myndigheter på plass

De 30 aktivistene kommer fra 19 ulike land. Finske Siini Saarela er blant dem som er fengslet i tre døgn, i påvente av et nytt rettsmøte.

– Har dere sett oss bruke vold, spurte Saarela dommerne som behandlet hennes sak torsdag, ifølge Greenpeace.

Danske Anne Mie Roer Jensen er også blant arkivistene som torsdag fikk sine varetektsfengslinger forlenget.

Det danske utenriksdepartementet har sendt en diplomat til Murmansk for å følge behandlingen av saken. Diplomaten skal ifølge departementet holde øye med måten Roer Jensen og de andre aktivistene blir behandlet på.

Ifølge russiske myndigheter er det en åpning for at aktivistene kan slippes fri før fengslingsperioden er utløpt, avhengig av hva den videre etterforskningen avdekker.

Anne Mie Roer Jensen

Danske Anne Mie Roer Jensen er blant flere skandinaver. Ingen nordmenn er blant aktivistene.

Foto: Reuters

– Grovt overgrep

Greenpeace har allerede varslet at de kommer til å anke fengslingsdommene, og kreve en umiddelbar løslatelse.

– Dette er et nok et grovt overgrep mot ytringsfriheten i Putins Russland, og viser at det har gått betydelig prestisje i saken etter Kystvaktens ulovlige bording av Greenpeace-skipet i internasjonalt farvann, sier leder Truls Gulowsen i Greenpeace i en pressemelding.

Greenpeace-skipet «Arctic Sunrise» er slept av den russiske kystvakta til Murmansk.

Erfaren kaptein

Kapteinen om bord på Greenpeace-skuta «Arctic Sunrise» må bli sittende i varetekt fram til 24. november, bestemte retten ifølge en melding Greenpeace la ut på Twitter. Kaptein Peter Willcox fra USA er en av miljøverngruppens mest kjente veteraner.

Willcox har blant annet erfaring fra episoden der et annet Greenpeace-fartøy, «Rainbow Warrior», ble sprengt og senket av franske agenter i havna i Auckland i New Zealand i 1985. Han førte kommandoen på «Arctic Sunrise» under aksjonen mot boreriggen i Arktis 18. september.

Det er 26 utenlandske aktivister, blant annet fra Sverige, Finland og Danmark, blant de 30 som ble pågrepet.

– Det er fare for at de vil forsøke å flykte, sa aktor i ett av fengslingsmøtene som ble holdt parallelt med hverandre i seks ulike saler i samme bygning i Murmansk torsdag.

Sini Saarela

Finske Sini Saarela er foreløpig fengslet i tre nye døgn.

Foto: Reuters

Pressefotograf arrestert

En av de fengslede, den kjente russiske pressefotografen Denis Sinjakov, nektet blankt å ha gjort noe galt.

– Den såkalt kriminelle handlingen jeg anklages for, heter journalistikk, og jeg akter å fortsette med min journalistiske virksomhet, erklærte han.

Både den internasjonale presseorganisasjonen Reportere uten grenser og OSCE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa) har begge protestert på fensglingen av pressefotografen.

Redd for miljøfare

Greenpeace-aktivistene forsøkte onsdag 18. september å gå over på Gazprom-riggen Prirazlomnaya i havet sør for Novaja Semlja for å protestere mot olje- og gassletingen. Organisasjonen mener petroleumsvirksomheten utgjør en stor fare for miljøet i Arktis.

– Myndighetene i Russland forsøker å sette feller for folk som reiser seg til kamp mot oljeindustrien i Arktis. Men dette utilslørte forsøket på å skremme folk til lydighet vil ikke lykkes, framholder Greenpeace-lederen Kumi Naidoo.

Mens påtalemyndigheten brukte harde ord mot aktivistene torsdag, holdt Russlands president Vladimir Putin dagen før en mer forsonlig tone. Putin sa på en internasjonal konferanse om Arktis at Greenpeace-folkene hadde brutt loven, men at de ikke er sjørøvere.

Arctic Sunrise

Skipet «Arctic Sunrise» ligger i varetekt i Murmansk

Foto: Igor Podgorny / © Igor Podgorny / Greenpeace

(NTB/NRK)