Kranglet med ordfører – Listhaug forsvarer stuntet

Ordfører i Vardø, Robert Jensen (Ap) reagerer på at stortingspolitikerne Sylvi Listhaug og Bård Hoksrud (Frp) møter opp med media på slep for å diskutere en enkeltsak. Listhaug: – Kommer til å fortsette med dette.

Se krangelen som oppstår mellom ordfører Robert Jensen i Vardø og stortingspolitikerne Sylvi Listhaug og Bård Hoksrud.

Artikkelen er oppdatert torsdag med mer utfyllende kommentarer fra partene i saken.

Onsdag møtte stortingspolitikerne for Frp Sylvi Listhaug og Bård Hoksrud opp på rådhuset i Vardø for å diskutere Christi Andreassen sak. Andreassen sliter med en muskelsykdom, som hun mener hun ikke får riktig oppfølging av kommunen.

Ordføreren i Vardø, Robert Jensen (Ap), mener på sin side at hun har fått saken sin behandlet, og at hun kan klage på vedtaket som alle andre. Han reagerer på at de to rikspolitikerne kommer uanmeldt til ham med saken foran pressen.

Ordføreren mener de heller burde tatt kontakt med ham.

– Hvordan opplever du denne seansen?

– Jeg synes det er uverdig å bruke en sak som dette. De bruker dette for å få media med seg og for å få oppslag. Jeg har ikke vært orientert om at de skulle komme eller hva saken gjaldt. Dette er populisme satt i system, sier han.

Robert Jensen

Robert Jensen (Ap) har i etterkant fått mange positive meldinger og reaksjoner etter diskusjonen med Listhaug.

Foto: Amund Trellevik/NRK

– Populistisk politikk

Listhaug og Hoksrud har i forkant ønsket oppmerksomhet rundt saken. Tidligere denne uken har kommunikasjonsrådgiver Espen Teigen skrevet e-poster hvor han har invitert media i Finnmark til seansen hjemme hos Andreassen.

Sylvi Listhaug forsvarer det betente møtet med ordføreren.

– Jeg er blitt sterkt berørt av hennes historie, og vi kommer til å gjøre dette framover når vi ser at folk blir urettferdig behandlet. Vi ønsker å være ombudspersoner for folk, sier Listhaug til NRK etter konfrontasjonen med ordføreren.

Vardø

Vardø ligger helt øst i Finnmark og har et innbyggertall på i overkant av 2000 innbyggere.

Foto: Atle Markeng / NRK

Reiser rundt

Listhaug har tidligere sagt at hun og Hoksrud sammen skal reise rundt og sette seg inn i enkeltsaker i helsesystemet. Men om det var dette hun planla, er mer usikkert.

– Ville dere gjort det slik uavhengig om pressen var med? Kunne dere ikke gjort som ordføreren sa, å ha møte med ham om saken uten kameraer?

– Vi hadde booket turen og skulle opp uansett. At pressen var med synes jeg er bra, for det fikk rettet søkelys på saken, skriver Hoksrud i etterkant av hendelsen.

Vardø-ordføreren mener Listhaug og Hoksruds eneste mål var å sette ham og Vardø i forlegenhet.

Hoksrud mener de skulle til rådhuset for å snakke «med noen» om saken til Andreassen.

– Ordføreren satte i gang med en utskjelling som han åpenbart hadde forberedt seg på. Han var ikke konstruktiv overhodet, og det eneste vi ville var å møte noen som kunne snakke med oss om saken, skriver Hoksrud.

Vardø-ordføreren sier på sin side at han hadde blitt varslet om møte en time i forkant og at det er naturlig at ordføreren kommer to stortingspolitikere i møte, når de ankommer rådhuset. Han reagerer på at de to stortingspolitikerne ikke oppsøkte administrasjonen i kommunen om Andreassens sak i etterkant, men forlot rådhuset rett etter diskusjonen med ordføreren.

– Det var åpenbart at de ønsket å sette meg og Vardø i forlegenhet. Det ble jeg provosert av.

Lars Nehru Sand

Politisk kommentator Lars Nehru Sand.

Foto: NRK

Vil fremme helsepolitikk

Politisk kommentator i NRK, Lars Nehru Sand, sier at Frp nå er i gang med igjen å profilere seg som et helseparti.

– Dette er et felt Frp tidligere har hatt et større eierskap til.

Han mener også dette er en oppkjøring til kommunevalgkampen neste år.

– De får i hvert fall oppmerksomhet. Her har de også med en innbygger til ordføreren, og tenker nok at dette er en måte å vise at Frp står på enkeltmenneskets side.

At Frp i dag sitter i regjering og har ansvaret for nettopp kommuneøkonomien, mener Nehru Sand ikke er til hinder.

– Historien til Frp i regjering er at de er opptatt av imaget som enkeltmenneskets forsvarere. Det tror jeg vi vil se flere eksempler på framover, sier han.