Koronautbruddet i Hammerfest øker i omfang

Ytterligere to korona-smittede er registrert i Hammerfest det siste døgnet. Finnmarkssykehuset er hardt rammet, med 89 personer i karantene. Nå pågår massetesting.

Hammerfest

Hammerfest kommune har bare litt over 11000 innbyggere. De er i fare for å bli merket som rødt.

Foto: Allan Klo

Koronapandemien har truffet Hammerfest kommune med full styrke. Det er påvist tre nye tilfeller av covid-19 det siste døgnet.

Mandag ettermiddag er det 18 personer som er smittet med korona, flesteparten knyttet til Hammerfest sykehus. Totalt har tre pasienter og 12 ansatte testet positivt.

I tillegg er 89 ansatte på sykehuset, pluss 60 personer i kommunen satt i karantene.

– Vi har sporet opp 60 nye nærkontakter den siste tiden, som vi nå har satt i karantene, forteller ordfører i Hammerfest, Marianne Sivertsen Næss.

Nå pågår massetesting, og kommunen forventer at flere vil teste positivt.

Se pressekonferansen fra Hammerfest.

Til sammen har over 200 personer tatt koronatest den siste uken. Det har vært over 100 negative testsvar. Alle som er testet fredag og lørdag, har fått svar. Ifølge Næss er det ingen av dem som har fått bekreftet korona som er alvorlig syke.

De to nye personene som har fått bekreftet smitte det siste døgnet er folkeregistrert i Hammerfest og Porsanger kommune.

I tillegg er det én smittet i Trondheim som knyttes til utbruddet. Personen var på Brygga mathus i Hammerfest 8. oktober og tok flyet hjem 11. oktober. Flyet som personen var på, smittespores av Folkehelseinstituttet.

Marianne Sivertsen Næss

Marianne Sivertsen Næss er ordfører i Hammerfest kommune.

Foto: Allan Klo / NRK

– Ingen må føle skam

Kommuneledelsen er imidlertid klar på at innbyggerne ikke skal føle skam for koronautbruddet.

– Det er ingen sin skyld at vi er i den situasjonen vi er i nå. Vi skal ikke fordele skyld og skam, sier kommuneoverlege i Hammerfest, Sonni Schumacher

Kommuneoverlegen forsikrer seg om at kommunen gjør sitt, ved å pålegge karantene og isolasjon. Men de forventer også at innbyggerne tar ansvar.

– Det vi må gjøre er å ha færrest mulig nærkontakter. Du må ha god hygiene, det er ekstra viktig nå, forteller Schumacher.

Situasjonen ikke under kontroll

– Situasjonen er uoversiktlig, fortalte klinikksjef Jonas Valle Paulsen søndag ettermiddag.

Ifølge han står sykehuset i en sårbar situasjon. Derfor må de ta ned mye av aktiviteten. De som har time denne uka, vil få timen utsatt eller flyttet til klinikkene i Alta eller Karasjok.

Sykehuset vil fortsatt kunne ta imot pasienter som trenger akutt hjelp. I tillegg vil de ta imot barn og fødende, og de vil fortsette kreftbehandling og annen behandling som ikke kan vente.

Som tidligere kjent sender Helse Nord helsepersonell fra hele regionen for å bistå i Hammerfest. Ansatte fra Helgelandssykehuset, Nordlandssykehuset og UNN i Tromsø bistår.

Hammerfest sjukehus

Hammerfest sykehus har blitt hardt rammet. Det første smittetilfellet fra Hammerfest kommune er knyttet til 8. oktober.

Foto: Allan Klo / NRK