Hopp til innhold

Da puber i England fikk servere gjester «fish and chips», merket de det umiddelbart på Senja

Da engelskmenn fikk lov til å gå på pub igjen fikk det betydning for fiskerne på yttersida av Senja. Norsk fiskeeksport øker etter at stadig flere land åpner opp restauranter.

Fish n chips og Husøy

GODT NYTT: Fish and chips er en populær pub-rett i England, det er godt nytt for Husøy på Senja når samfunnet nå åpner opp.

Foto: REUTERS/Peter Nicholls/Petter Strøm/NRK

Da store deler av verden gikk i korona-lockdown i fjor, stupte prisen på norsk sjømat. Restauranter og hoteller stengte. Folk mista jobbene sine eller ble permitterte. Ingen hadde råd til å spise ute.

Nå er koronakrisa i ferd med å slippe grepet om fiskerinæringa. Det sier direktør i Norges sjømatråd, Renate Larsen, som kan vise til gode eksporttall for mai.

– Både i Europa, Asia og USA er utviklinga god. Et annet eksempel er Italia, som ble hardt rammet av korona. Der ser vi en veldig fin utvikling både på laks og tørrfisk som har hatt et tøft fjorår og inngang til 2021.

Renate Larsen

SKUTA SNUR: Etter en tøff periode er nå tørrfiskbransjen på vei tilbake til 2019-nivå. Det er gode nyheter, sier Renate Larsen, direktør i Norges sjømatråd,

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Fiskerinæringa solgte for 8,3 milliarder kroner forrige måned. Det er en økning på 6 prosent sammenlignet med mai i fjor.

Økningen tilsvarer 484 millioner kroner, viser tall fra sjømatrådet. Hittil i år er det eksportert sjømat for 44,7 milliarder kroner, noe som er 0,3 prosent mer enn i samme periode i fjor.

Sultne på norsk fisk

På nytt blir det mulig å gå på restaurant og nyte deilige fiskemåltider i lag med familie og venner. Og for hvert land som åpner igjen, selges det mer norsk sjømat.

– Vi merker at kundene er mer på, og det er økt etterspørsel etter sjømat. Vi kan følge hvilke land som åpner og se hva som blir økt etterspørsel etter, sier Rita Karlsen, som leder fiskeribedriften på Husøya på Senja.

Rita Karlsen

ØKT ETTERSPØRSEL: Rita Karlsen, administrerende direktør ved fiskebedriften Brødrene Karlsen AS sier de merker av samfunnet åpner mer opp.

Foto: Pål Hansen / NRK

Manglet folk

Hos Brødrene Karlsen på Husøy, som i resten av sjømatindustrien, kom koronaen som et slag i ansiktet midt i den travleste skreisesongen.

Full produksjon på fiskeindustribedriften Brødrene Karlsen på Husøy.

POSITIVE TALL: På fiskeindustribedriften Brødrene Karlsen på Husøy er det full aktivitet.

Foto: Pål Hansen / NRK

Fiskeindustrien måtte selge produktene sine til en langt lavere pris enn de hadde beregnet.

Men i fjor var det i det minste arbeidsfolk på Husøya til å ta seg av fisken som ble tatt på land.

Da årets sesong starta var det med stengte grenser og lang karantenetid for utenlandske arbeidere. Det ble vanskelig å få tak i folk.

Husøya er ett av mange fiskevær langs kysten som er helt avhengig av sesongarbeidere.

– Det har vært ei ekstrem tid. Det er bare ståpåviljen til fiskerne og de ansatte hos oss som har gjort at vi har kommet oss gjennom dette. Det at vi nå kan sitte igjen med litt etter denne sesongen hjelper på og gir oss motivasjon til å kjøre på videre, sier Rita Karlsen.

På Husøy blomstrer fiskerinæringa etter lang tids tørke.

LYSERE: Fisk hengt til tørk på Husøy på Senja. Et tegn på bedre tider, også for fiskeribransjen.

Foto: Pål Hansen / NRK

Flere spiser fisk hjemme

I tillegg har pandemien ført med seg en ny positiv vane:

For i løpet av den nedstengte koronatida har flere, både i Europa, Asia og USA, begynt å tilberede fisken sin sjøl. Nå står bacalao, laks og «fish and chips» oftere på middagsbordene i folks hjem.

Klippfisk i utlandet

NORSK FISK: På markedet i Portugal kan du kjøpe norsk fisk til den populære retten bacalao.

Foto: Torgeir Skeie / NRK

– Det som er bra, som vi har lært gjennom koronapandemien, og som forbrukerne har lært, er å spise mer sjømat hjemme. Det forventer vi skal ha god effekt nå når markedene begynner å åpne, sier Renate Larsen i Norges sjømatråd.

Likevel kan ikke denne nye vanen måle seg med eksporten av fisk slik den var før pandemien. Derfor er det gledelig for den norske fiskeindustrien å registrere gjenåpningen som er på gang.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark