Da store deler av verden gikk i korona-lockdown i fjor, stupte prisen på norsk sjømat. Restauranter og hoteller stengte. Folk mista jobbene sine eller ble permitterte. Ingen hadde råd til å spise ute.
Nå er koronakrisa i ferd med å slippe grepet om fiskerinæringa. Det sier direktør i Norges sjømatråd, Renate Larsen, som kan vise til gode eksporttall for mai.
– Både i Europa, Asia og USA er utviklinga god. Et annet eksempel er Italia, som ble hardt rammet av korona. Der ser vi en veldig fin utvikling både på laks og tørrfisk som har hatt et tøft fjorår og inngang til 2021.
Fiskerinæringa solgte for 8,3 milliarder kroner forrige måned. Det er en økning på 6 prosent sammenlignet med mai i fjor.
Økningen tilsvarer 484 millioner kroner, viser tall fra sjømatrådet. Hittil i år er det eksportert sjømat for 44,7 milliarder kroner, noe som er 0,3 prosent mer enn i samme periode i fjor.
Sultne på norsk fisk
På nytt blir det mulig å gå på restaurant og nyte deilige fiskemåltider i lag med familie og venner. Og for hvert land som åpner igjen, selges det mer norsk sjømat.
– Vi merker at kundene er mer på, og det er økt etterspørsel etter sjømat. Vi kan følge hvilke land som åpner og se hva som blir økt etterspørsel etter, sier Rita Karlsen, som leder fiskeribedriften på Husøya på Senja.
Manglet folk
Hos Brødrene Karlsen på Husøy, som i resten av sjømatindustrien, kom koronaen som et slag i ansiktet midt i den travleste skreisesongen.
Fiskeindustrien måtte selge produktene sine til en langt lavere pris enn de hadde beregnet.
Men i fjor var det i det minste arbeidsfolk på Husøya til å ta seg av fisken som ble tatt på land.
Da årets sesong starta var det med stengte grenser og lang karantenetid for utenlandske arbeidere. Det ble vanskelig å få tak i folk.
Husøya er ett av mange fiskevær langs kysten som er helt avhengig av sesongarbeidere.
– Det har vært ei ekstrem tid. Det er bare ståpåviljen til fiskerne og de ansatte hos oss som har gjort at vi har kommet oss gjennom dette. Det at vi nå kan sitte igjen med litt etter denne sesongen hjelper på og gir oss motivasjon til å kjøre på videre, sier Rita Karlsen.
Flere spiser fisk hjemme
I tillegg har pandemien ført med seg en ny positiv vane:
For i løpet av den nedstengte koronatida har flere, både i Europa, Asia og USA, begynt å tilberede fisken sin sjøl. Nå står bacalao, laks og «fish and chips» oftere på middagsbordene i folks hjem.
– Det som er bra, som vi har lært gjennom koronapandemien, og som forbrukerne har lært, er å spise mer sjømat hjemme. Det forventer vi skal ha god effekt nå når markedene begynner å åpne, sier Renate Larsen i Norges sjømatråd.
Likevel kan ikke denne nye vanen måle seg med eksporten av fisk slik den var før pandemien. Derfor er det gledelig for den norske fiskeindustrien å registrere gjenåpningen som er på gang.