Kongeparet til Finnmark

Kong Harald og dronning Sonja besøker fem kommuner i Finnmark, når de reiser på sin fylkestur i juni.

kongebesøk halsa

Det er i midten av juni fem kommuner i Finnmark får besøk av kongeparet.

Foto: Terje Reite / NRK

Det er kommunene Kvalsund, Måsøy, Lebesby, Gamvik og Nesseby som denne gangen får besøk av kongeparet i juni.

De kongelige fylkesturene har sitt opphav i nettopp Finnmark. I april 1969 var kronprins Harald og kronprinsesse Sonja på sin første store offisielle reise i Norge. Bildene av kronprinsparet i samedrakter og under festmåltid med en samefamilie i lavvo vekket oppmerksomhet også utenfor Norge.

I Karasjok 1969

Kronprinsparets besøk i Finnmark i april 1969 fikk oppmerksomhet ut over Norges grenser og bidro til interesse for urbefolkningen i Norden. Her kronprins Harald og kronprinsesse Sonja i samedrakter under besøket i Karasjok. Foto: Jan Dahl / NTB scanpix

Foto: Dahl, Jan / SCANPIX

I år legger kongeparet fylkesturen til juni, nærmere bestemt 16. til 18. juni, og kongeskipet Norge benyttes som overnattingssted og base under reisen lengst i nord.

Mens Kvalsund kommune hadde besøk av det daværende kronprinsparet i 1972, har de fire andre kommunene på programmet ikke hatt besøk av kongen og dronningen før.

Med fylkesreisene ønsker kongeparet å besøke flest mulig av kommunene i landet, møte befolkningen og få innblikk i deres liv og virke.

(NTB/NRK)