Hopp til innhold

Klienten fikk én million fra barnevernet: – Det finnes flere som henne

Advokatfullmektig Johan Angell førte saken til Kine (28), som tidligere i år fikk én million i erstatning fra barnevernet i Tromsø. Han opplever at det er mange med liknende historier som aldri klarer å gå til sak.

Johan Angell

MANGE SAKER: Advokatfullmektig Johan Angell forteller at det er mange som har historier om systemsvikt som aldri tar opp saken i rettssystemet.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Det kan være traumer, angst, skam eller andre ting som hindrer folk fra å gå til sak. Kanskje de ikke har råd til å gå til sak, eller de rett og slett er redde for å bli trodd, sier Johan Angell, advokatfullmektig hos Advokatene Leiros & Olsen.

Han førte saken til 28 år gamle Kine fra Tromsø. Kine vokste opp i et hjem preget av rus og omsorgssvikt, men ble aldri tatt ut av hjemmet. Tidligere i år inngikk Kine et forlik med Tromsø kommune, som ga henne en drøy million kroner i erstatning, fordi barnevernet sviktet henne i barndommen.

– Det er mange som har historier som burde belyses, som kanskje trenger hjelp til å få dem frem. Det kan fremstå som vanskelig, men det er viktig at de tar steget og går til en advokat. Samtidig er det viktig at de menneskene dette gjelder vet at det er mulig å vinne frem i slike saker, og at de har sjanse for å bli hørt, sier han.

Krevende

Kine har selv tatt kampen for å få en avslutning på sin sak. I håp om å få en slags beklagelse fra kommunene. Hun forteller også at det var tøft å stå oppi en slik sak.

– Det var en av grunnene til at jeg gikk med på forliket. Jeg tror ikke jeg hadde orket å ta saken til retten. Nå har jeg fått en erstatning på én million, og den hjelper meg veldig for å kunne gi barna mine den oppveksten jeg aldri fikk, sier hun.

Men veien til forliket har vært lang. Og denne type saker er sjelden enkel.

– Noe som er vanskelig i slike saker er gjerne at fakta ligger langt tilbake i tid. Vitner kan ha gått bort, eller de har glemt ting. I tillegg kan den andre parten i saken hevde at saken er foreldet, men det er en vurdering som er mulig å se på uavhengig fra sak til sak, sier Angell.

Han oppfordrer alle som kan ha opplevd svikt i oppveksten om å ta kontakt med en advokat.

– Advokater vil ofte kunne gi ei gratis første vurdering av om man har en sak man kan gå videre med. En slik samtale krever ikke særlig forberedelse, og kan avklare veien videre.