– En humørfylt hyllest til naturen

Inspirert av alle de lettkledde turbildene som florerer på nettet, bestemte venninnene fra Svalbard seg for å kaste seg på «naking»-trenden, på sin egen måte.

Naking på Svalbard

Doreen Lampe og Sissel Fagerdal Lian kastet klærne, men ikke våpnene, på topptur på Svalbard.

Foto: Privat

– Vi har lagt merke til at mange av «naking»-bildene som legges ut på nettet viser veldig høye, flotte og slanke mennesker. Vi ville vise at man kan være stolt av kroppen sin, selv om man ikke er 1,80 høy og veier 50 kilo, sier Doreen Lampe, bosatt i Longyearbyen på Svalbard til NRK.

Den siste tiden har sosiale nettsteder blitt fylt opp av bilder av folk som kaster klæne på fjelltopper og i skog og mark. «Naking» er i ferd med å bli et fenomen på linje med «planking».

Onsdag denne uka var Doreen og venninnen Sissel Fagerdal Lian på fjelltur på Gruve 7-fjellet i Adventdalen utenfor Longyearbyen. Da bestemte de seg for å kaste klærne på toppen.

– Vi tenkte bare, hvorfor ikke? Vi hadde det veldig artig da vi holdt på, men det var litt kaldt, sier Sissel.

Da de kom hjem, lastet begge to opp bildet på Facebook og delte det med venner og bekjente. Doreen forteller at de ikke var i tvil om de skulle offentliggjøre bildet.

140 tomler opp

Man kan for den del godt se «naking» som enda et uttrykk for mye av den ekshibisjonisme og selveksponering som finnes på nettet. Men jeg syns «naking», i motsetning til mye annen nakenposering, har noe selvuhøytidelig, friskt og humørfylt over seg.

Kristin Spitznogle, psykolog

Og reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at de to damene la bildet ut på sine Facebooksider. Til sammen har de fått 140 tomler opp, og 40 kommentarer, alle positive.

– Det er veldig gøy å få den positive tilbakemeldingen. Vi tilhører den nordligste gruppen av «Galskaperne», som har som mål å spre glede, det passer spesielt godt nå som mørketida nærmer seg, sier Doreen.

Damene sier de har fått mange gode tilbakemeldinger på at det er tøft å vise seg fram selv om kroppen skulle ha en liten valk her eller der.

– Og uansett på slike bilder tror jeg det handler like mye om den vakre naturen man kler av seg i. Den er en viktig del av bildet, sier Sissel.

Naken med rifle

Med på bildet har de både signalpistoler, rifle og en revolver. Ved å ta dem med på bilde ville de vise at de bor på Svalbard, og at de derfor må ha med våpen på tur.

– Våpnene var også en liten gimmick for å gjøre det hele litt mindre pretensiøst, sier Sissel.

De to turglade damene har som mål å gå på alle toppene rundt Longyearbyen i løpet av sommeren, men er usikre på om de vil ta flere nakingbilder.

– Etter den responsen dette har fått vil nok neste bilde bare bli en blek kopi. Men vi tar jo uansett bilder på tur, og dette er jo bare et litt annerledes turbilde, mener Sissel.

Nå håper de flere i Longyearbyen kaster seg på trenden.

– Vi har sett noen karer legge ut nakenbilder på snøskuter, men vi er de første jentene i byen som vi vet om, sier Doreen.

Mer gøy enn sexy

Kristin Spitznogle

Psykolog Kristin Spitznogle har sansen for «naking»-fenomenet.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Psykolog Kristin Spitznogle syns «naking»-fenomenet er artig, og er enig med Doreen og Sissel, om at det åpner for folk av alle kroppsfasonger.

– Man kan for den del godt se «naking» som enda et uttrykk for mye av den ekshibisjonisme og selveksponering som finnes på nettet. Men jeg syns «naking», i motsetning til mye annen nakenposering, har noe selvuhøytidelig, friskt og humørfylt over seg. Nettopp dét gjør etter mitt syn denne trenden litt befriende, sier Kristin Spitznogle til NRK.

Hun får inntrykk av at kroppsidealet i disse bildene er mer naturlig og avslappet, og at det ikke handler om å posere i stillinger inspirert av mykporno.

Hyllest til naturen

– Det handler mer om å uttrykke glede over naturen og skaperverket, tenker jeg. Og hva er vel flottere og mer naturlig enn menneskekroppen? Kroppen vår er det mest fantastiske instrumentet vi noen gang kan eie, og jeg syns det er helt topp at folk i alle fasonger kan glede seg over den, sier hun.

Kristin Spitznogle tror «naking» både kan gi en frihetsfølelse og en fellesskapsfølelse om man er en gjengs om er på tur sammen. Hun tror få blir støtt av de lettkledde turbildene.

– «Naking» kan etter mitt syn sees på som en aldri så liten hyllest til både det naturlige, og naturen i seg selv.