Hopp til innhold

Det eneste kriteriet er at du IKKE kan spille

Hør hvordan innbyggerne i Ny-Ålesund tar farvel med turistskip som besøker byen.

Ny-Ålesund Slag&Blæse Ensemble

Ny-Ålesund Slag & Blæse Ensemble

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Det høres kanskje ut som en blanding av sjøsyke polarrever og tonedøve isbjørner, men når Ny-Ålesund Slag og Blæse trår til jubler alle passasjerene om bord i det gamle hurtigruteskipet Nordstjernen.

– Det eneste kriteriet er at du ikke kan spille, for da passer du ikke inn her, forklarer Linda Bakken «tubaist» i orkesteret.

«Jager» turistene ved avreise

Rundt 20 beboere i Ny-Ålesund har møtt fram på kaia i byen på 79 grader nord, for å gi Nordstjernen en verdig avskjed fra Ny-Ålesund på en av sine siste turer langs kysten av Spitsbergen.

– Tidligere hadde de to faste anløp i uka. Da kom de onsdag kveld, og skipet ble møtt på kaia av orkesteret. Så var det åpning av baren på Mellageret, og alle på skipet var velkommen, forklarer Bakken.

Og selv om det kan høres litt ut som et forsøk på å jage turistene bort fra byen, er det i dag en ære å bli sendt av sted av det tonedøve orkesteret.

Mye applaus

En turistbåt "flykter" fra orkesteret

En turistbåt «flykter» fra orkesteret i Ny-Ålesund.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Nå er det nemlig mer sporadisk når bandet opptrer, siden mange av de store cruiseskipene ankommer på dagtid da beboerne i byen er på jobb., så det er ingen tvil om at publikummet er fornøyd.

– Det blir stor applaus når vi spiller, og ingen store miner. De musikalske blant passasjerene er kanskje litt skuffet over nivået, men de som har humor syns nok det er stas, smiler Bakken.

Hør det unike orkesteret her

Og passasjerene på Nordstjernen henger over rekka på båten og jubler og klapper til musikantene.

Bakken vet ikke når tradisjonen startet, men hun har selv bodd flere år i Ny-Ålesund, og har vært med i orkesteret.

Ny-Ålesund er verdens nordligste helårsbosetting. Byen driftes av det statlige selskapet Kings Bay, og rundt 35 personer bor her året gjennom.

Om sommeren kommer forskere fra hele verden til Ny-Ålesund for å gjøre feltarbeid, og i juli er det rundt 150 mennesker i byen.

Også turistene kommer innom byen i store mengder, med anløp flere ganger i uka.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark