Mandag ble det kjent at produksjonsselskapet PolarX er nektet å lande med helikopter på Svalbard.
Avslaget kom fra Sysselmesteren på Svalbard.
Selskapet hadde søkt rundt 40 landingstillatelser for filming og luftfilming av mennesker og landskap på ulike steder på Svalbard.
Det var den britiske avisen The Times som først meldte om avslaget. PolarX klaget på avslaget, og klagen havnet på bordet til Miljødirektoratet.
Produksjonsselskapet PolarX og Truenorth har nå trukket klagen som ble sendt Miljødirektoratet, knyttet til landingstillatelser på Svalbard.
Det viser dokumenter NRK har fått innsyn i. Det bekrefter også Trond Flydal, seksjonsleder i Miljødirektoratet til NRK.
Ifølge dokumentene NRK har fått innsyn i er det Bull & Co Advokatfirma som har sendt henvendelsene til Miljødirektoratet for selskapene.
NRK har fredag prøvd å få kommentar fra en av advokatene i selskapet som er involvert i prosessen, men har ikke fått svar.
– Ikke ønskelig med denne type aktivitet
For å få lov til å fly på Svalbard, må selskapene også få tillatelse fra Luftfartstilsynet.
Til NRK opplyser Luftfartstilsynet at det er søkt om tre ulike operasjoner, hvorav en av dem er med helikopter.
Luftfartstilsynet sier at de ikke har gitt tillatelse til å fly eller lande med helikopter på Svalbard.
– Dette er både fordi operatøren ikke når de tekniske kravene til slike operasjoner, og at det ikke er ønskelig med denne typen aktivitet i et sårbart naturområde.
Det skriver Håvard Vikheim, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Luftfartstilsynet, i en e-post til NRK.
Vikheim sier at selskapet også har bedt om tillatelse til flyginger med fly for å filme. Det har de fått innvilget.
Kristin Heggelund, miljøvernsjef hos Sysselmesteren, forteller fredag at de ikke har fått noen nye søknader fra selskapene.
– Herlig å være her
NRK har spurt Jason Roberts, administrerende direktør i PolarX, om å kommentere filminnspillingen på Svalbard. Det ønsker han ikke.
Søknaden om helikopterlandinger og flyginger skal være sendt i forbindelse med filminnspillingen av «Mission: Impossible – Dead Reckoning Part Two», som er den åttende filmen i serien.
Torsdag var Tom Cruise i Longyearbyen. Selv om han ikke ønsket å ta en prat med lokalavisen Svalbardposten, sa han følgende:
– Det er herlig å være her.
NRK har fått bekreftet at skipet MV «PolarXplorer» skal brukes til filmingen, og at det er leid ut til Jason Roberts i Longyearbyen og produksjonsselskapet hans PolarX.
Roberts har tidligere lagt til rette for store filmproduksjoner på Svalbard. Skipet lå onsdag ved kai i Longyearbyen. Tirsdag var skipet blant annet i Dicksonfjorden.
Skipet MV PolarXplorer lå til kai Longyearbyen tirsdag.
Foto: Jannicke Mikkelsen / NRKMiljøvernsjef: – Avslag forankret i Svalbardmiljøloven
Sysselmesterens miljøvernsjef Kristin Heggelund har sagt til NRK at avslaget på helikopterlandinger er forankret i svalbardmiljøloven.
– Sysselmesteren har i vurderinga vektlagt formålet med helikopterlandingene, de presedensvirkningene dette kan medføre sett i sammenheng med målsettingen om begrenset motorferdsel på Svalbard, sa Heggelund til NRK.
Sysselmesterens miljøvernsjef Kristin Heggelund
Foto: Mathias Sommerseth Kjellmo / NRKReiselivet på Svalbard reagerte på avslaget: