Hopp til innhold

The Times: Tom Cruise nektet helikopterlanding på Svalbard

Den britiske avisen The Times melder at Tom Cruise er nektet å lande med helikopter på Svalbard. I februar ble det kjent at Cruise skulle til Svalbard for å filme til en ny Mission: Impossible-film.

tom cruise preikestolen

Tom Cruise – her i Preikestolen.

Den britiske avisen The Times melder at Tom Cruise er nektet å lande med helikopter på Svalbard i forbindelse med innspillingen av «Mission: Impossible – Dead Reckoning Part Two», som er den åttende filmen i serien.

Ifølge The Times er årsaken til avslaget at helikopteret vil forstyrre dyrelivet.

Miljøvernsjef Kristin Heggelund sier til avisen at myndighetene ønsker å bevare den praktisk talt uberørte naturen på Svalbard.

– All ferdsel på Svalbard skal skje på en måte som ikke resulterer i unødvendige forstyrrelser av mennesker eller dyr, sier Heggelund.

Kristin Heggelund

Kristin Heggelund, miljøvernsjef på Svalbard.

Foto: Terje Carlsen / Sysselmesteren på Svalbard

Ifølge avslaget fra Sysselmesteren på Svalbard, som NRK har fått tilgang til, skal PolarX ha søkt om omlag 40 landingstillatelser for filming og luftfilming av mennesker og landskap.

Områdene de ønsket å filme i var St. Jonsfjorden, Negribreen, Linnevatnet og Adventdalen, ifølge avslaget.

Perioden de ønsket å filme var fra i dag mandag 13. mars og frem til 9. april.

I avslaget viser de blant annet til Svalbardmiljøloven § 73:

«Allmennhetens rett til ferdsel gjelder også på Svalbard, med de begrensninger som følger av loven her. All ferdsel på Svalbard skal foregå på en måte som ikke skader, forsøpler eller på annen måte forringer naturmiljøet eller kulturminner eller fører til unødig forstyrrelse av mennesker eller dyreliv.»

NRK har prøvd å få en kommentar fra PolarX, men ikke fått svar.

«Har hatt positiv effekt»

Ifølge avslaget skal søknaden ha opplyst om at «filmingen er for store internasjonale studioer og vil bli overført globalt».

I avslaget viser de også til at søknaden har skrevet at «tidligere lignende produksjoner på Svalbard har nådd ut globalt, og formidlet kunnskap om polar villmark og historie. Tidligere produksjoner har hatt positiv effekt på verdens befolknings syn på miljøet».

Polar X skal ha planlagt å operere fra Longyearbyen flyplass, og opplyser, ifølge avslaget, om at de av og til må lande for å sjekke utstyr og av landingsstedene vil variere med tanke på vær og forhold.

Filmer til Mission: Impossible-film

Tidligere i februar ble det kjent at Tom Cruise kommer til Svalbard for å filme Mission: Impossible.

– Tom Cruise finner de mest spektakulære beliggenhetene, og vi kjenner til at den filmen delvis skal spilles inn på Svalbard, sa Dag Asbjørnsen, seksjonsleder for internasjonale relasjoner i Norsk filminstitutt.

I desember ble det klart at Paramount ikke får 68 millioner kroner i støtte av filminsentivordningen til å spille inn på Svalbard, av hensyn til natur og miljø.

Nå kommer selskapet likevel til øysamfunnet, og tar hele regningen selv.

Les også Tom Cruise snudde vestlandsbygder og pressa på hovudet, men lurte skodespelaren alle?

Tom Cruise filminnspilling Mission Impossible 7.