Hopp til innhold

Jørn vekker sykehusaksjon i Kirkenes til live – skal slåss for intensivberedskapen

For 20 år sia kjempa Jørn Haga for å beholde sykehuset i Kirkenes. Nå tar han opp kampen på nytt. Denne gangen gjelder det intensivtilbudet til befolkninga i Øst-Finnmark.

GJENOPPLIVES: Jørn Haga lover at det skal blåses nytt liv i aksjonsgruppa som kjemper for sykehuset i Kirkenes. - Folk i Øst-Finnmark har krav på samme helsetilbud som resten av landet, sier han.

GJENOPPLIVES: Jørn Haga lover at det skal blåses nytt liv i aksjonsgruppa som kjemper for sykehuset i Kirkenes. – Folk i Øst-Finnmark har krav på samme helsetilbud som resten av landet, sier han.

Foto: Gunnar Sætra

Haga har innkalt til styremøte i aksjonsgruppa som i si tid sloss for at Kirkenes ikke skulle miste sykehustilbudet.

«Aksjon to likeverdige sykehus i Finnmark» skal kjempe for samme helsetilbud i Øst-Finnmark som resten av landet. Ifølge Haga betinger det at sykehuset i Kirkenes beholder statusen med intensivberedskap på nivå 2.

– Vi står i samme situasjon som i 2002. Da var det en åpenbar tanke om at Kirkenes sykehus skulle legges ned og erstattes med et helsehus eller ei sykestue, forteller han.

Respirator

I mars skal Helse Nord avgjøre om det fortsatt skal settes av penger til å holde intensivberedskapen på nivå 2. Uten dette nivået, kan respiratorene være historie ved Kirkenes sykehus.

Foto: Camilla Salas-Gulliksen / NRK

Stortingsvedtak, men ikke penger

Det blei ikke satt av øremerkede midler til intensivberedskapen i statsbudsjettet for 2023.

For snart tre år siden gikk stortingsflertallet inn for at sykehuset i Øst-Finnmark skulle få høgeste intensivberedskap. I praksis betyr det at sykehuset har ei respiratorseng klar hele døgnet, hele uka, hver måned og hele året. Det koster 15 millioner kroner per år.

Finnmarkssykehuset har forskuttert disse pengene etter stortingsvedtaket, men nå kan respiratorkapasiteten svekkes. I mars skal styret i helseforetaket bestemme om det fortsatt skal settes av penger til å holde intensivberedskapen på nivå 2.

Haga mener det er umulig å gi pasienter i Øst-Finnmark et helsetilbud på linje med resten av landet uten permanent tilgang på respirator.

– Spesialister og andre som arbeider i helsevesenet, sier tydelig at svekka intensivberedskap betyr slutten for Kirkenes sykehus.

Ifølge Haga vil viktige fagfolk forsvinne – de som trengs for å gi riktig hjelp til alvorlig syke eller hardt skadde pasienter. I stedet må slike pasienter sendes til Unn i Tromsø – 80 mil unna Kirkenes.

Ikke fulgt opp vedtaket

– Regjeringa har åpenbart ikke levd opp til pålegget fra Stortinget fra 2020 om intensivberedskapen, sier Haga.

– Det forundrer oss vanlige mennesker at verken Finnmarkssykehuset eller Helse Nord ser at de har fått dette oppdraget fra Stortinget.

Haga og kampfellene blir nesten målløse av slikt.

Sykehusaksjonisten er heller ikke imponert over politikernes innsats. For 20 år sia var politikerne fraværende i det offentlige rommet.

– Det gjaldt både lokale, regionale og sentrale politikere. Dagens debatt om beredskapen ved Kirkenes sykehus har pågått ei stund, men politikerne ser ut til å være like fraværende som den gangen.

– På grensa til skam

Haga legger ikke fingrene mellom når han karakteriserer politikernes engasjement for å sikre god intensivberedskap i Øst-Finnmark.

– Det er på grensa til skam at det er folket sjøl som på nytt må ta opp denne kampen.

Mandag skal Haga og resten av ledelsen i aksjonsgruppa ha et forberedende møte for å kartlegge oppgavefordeling.

– Så blir det viktig for oss å fortelle både politikere, Finnmarkssykehuset og Helse Nord at befolkninga står bak sykehusaksjonen. Det vil vi vise om ikke altfor lenge, sier Haga.

Stiller seg undrende til kritikken

Leder i Øst-Finnmark rådet, Vadsø-ordfører Wenche Pedersen (Ap), stiller seg undrende til Hagas kritikk.

– Allerede i november sendte vi et åpent brev til helse- og sosialministeren om akuttnivået på Kirkenes sykehus. Vi har i tillegg tatt det opp med Helse Nord, og i etterkant fulgt dette opp med møter. Dette kommer på toppen av henvendelser til Stortinget og våre folk i regjeringa, sier hun.

Wenche Pedersen, ordfører i Vadsø kommune.

– Det skjer ting politisk, selv om det ikke står på Facebook, sier leder i Øst-Finnmark rådet, Wenche Pedersen (Ap).

Foto: Sidsel Vik / NRK

Pedersen mener Haga bør gjøre bedre valg når kritikken skal plasseres.

– Det er viktig at skytset rettes til dem som har ansvaret, og ikke starter diskusjoner med hverandre. Det skjer ting politisk, selv om det ikke står på Facebook, avslutter hun.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark