Hopp til innhold

Rypejegere fratatt ulovlige pumpehagler

To rypejegere ble fratatt pumpehagla på stedet da reinpolitiet så hva de jaktet med. Flere andre jegere har sluppet med advarsel for å «misforstå» en regel som er minst 18 år gammel.

Rypejakt

To skudd i hagla er maks, ifølge forskriften. Rypejegerne som ble tatt med pumpehagler i Finnmark ble fratatt våpenet på stedet.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Reinpolitiet og Statens Naturoppsyn har hatt omfattende kontroll av småviltjakta i Finnmark, og av elgjakta som er i gang i Karasjok og Kautokeino.

Det vanligste lovbruddet så langt er for mange skudd i haglegeværet.

– Magasinhagler med plombering kan romme to skudd i magasinet og ett i kammeret, hvis man bruker en kortere utgave av patronene. Da har våpenet tre skudd, ett mer enn forskriften tillater, sier Per Valved i Reinpolitiet til NRK.

Gammel regel

Per Valved

Per Valved og Reinpolitiet lot nåde gå for rett, men vil reagerer på ulovlig våpenbruk heretter.

Foto: Politiet

Valved omtaler lovbruddet som «en vanlig misforståelse», og da kan han ikke beskyldes for å være streng. Det framgår av Lovdata at begrensingen i alle fall var på plass i 1997.

Siden er bestemmelsen gjentatt i flere oppdaterte forskrifter, og våpenreglene er en sentral del av pensum til jegerprøven.

Likevel har fem-seks jegere sluppet med en advarsel denne høsten. Men nå er det slutt.

– Vi håper regelen om antall skudd kommer ut i miljøet fort, slik at folk retter seg etter det. Heretter vil vi reagere dersom noen påtreffes med mer enn to skudd i våpenet. I første omgang leverer vi en anmeldelse til påtalemyndigheten, som avgjør hvilke straffereaksjoner som er aktuelle.

Ulovlige pumpehagler

To av jegerne ble imidlertid tatt med fullt funksjonerende pumpehagler.

– Hvis man fjerner plomberingen og jakter med våpenet, gjerne med fire-fem skudd i magasinet, er det mye mer alvorlig. Vi hadde to tilfeller i forrige uke der våpenet ble beslaglagt. De vil få en kraftig reaksjon, sier Valved.

– De hadde tatt seg enormt langt inn i terrenget og gått kanskje en hel dag for å komme til jaktområdet; så blir de fratatt våpen som ikke er lovlig under jakt. Jeg skjønner jo at de er frustrerte, men det er et ansvar for jegerne å holde seg til reglene som gjelder.

Ulovlig kjøring

Reinpolitiet og SNO har også avslørt fem tilfeller av ulovlig barmarksjøring under jakta.

– Men ellers er det bare småting, sier Valved.

Noen jegere har vært nødt til å avbryte jakta for å hente et gjenglemt jaktkort, men ingen har blitt tatt for tjuvjakt.

– Det er trist å se at folk slurver og ikke forholder seg til reglene for våpen og kjøring, men samtidig er det gledelig at alle har hatt jaktkort. Det er en bra utvikling, sier Einar Asbjørnsen, leder i utmarksadvdeligen i Finnmarkseiendommen.

Han har ingen kommentar til at flere jegere hittil har sluppet med advarsel for ulovlig våpenbruk.

– Det er politiet som må vurdere hva som er rett reaksjon, sier han.