Hopp til innhold

Ishotellene trosser koronaen – nekter å legge sesongen på is

Utenlandske turister uteblir, og andre hoteller må stenge dørene. Likevel bruker ishotell i nord millioner på å åpne for sesongen. Lurt, mener reiselivsekspert.

– Dette er som medisin i mørketida. Det er den artigste tida på året når vi er her oppe og jobber.

Med meisel og ishakke i hendene står Lillian Hammari Opgård inne i det som skal bli en suite i ishotellet Sorrisniva i Alta.

Ut fra snømassene som utgjør veggen bak der senga skal stå, får hun kjærlighetsgudinnen Frøya til å stige fram.

Det er femte året Opgård er med på å smykke ut ishotellet. Men det kunne fort ha blitt annerledes.

90 prosent av gjestene kommer normalt sett nemlig fra utlandet, og det har koronapandemien satt en stopper for i år.

– Jeg var litt bekymret, sier Opgård, – men nå er vi jo i gang!

Lillian Hammari Opgård skjærer ut figur i snøen i veggen på ishotellet på Sorrisniva i Alta.

Dette er femte året kunstner Lillian Hammari Opgård er med på å smykke ut ishotellet i Alta.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

Tar en sjanse i år

Når andre, mer ordinære, hoteller i Norge har vært nødt til å stenge dørene, kunne man kanskje tro at de som er nødt til å bygge opp hotellet fra bunnen av hvert år, ville tenkt at det ikke var verdt det i år.

– Vi vurderte lenge å la være, innrømmer daglig leder ved Sorrisniva Igloo Hotel, Tor Kjetil Wisløff, – men vi har valgt å stå på og gjøre det vi har gjort i alle år.

De er dermed godt i gang med å bygge sesongens hotell – det 22. i rekken. 2500 kvadratmeter skal det bli, til en prislapp på to millioner kroner.

Traktor freser snø for å bygge ishotell på Sorrisniva i Alta

Tonnevis med snø må freses rundt former for å få opp reisverket til ishotellet, som skal åpne like før jul.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

– Jeg må innrømme at vi tar en liten sjanse i år. Om vi går i pluss må jeg svare på når april kommer, ler Wisløff.

Han har troa på at når det blir mer åpent for å reise innenlands, så vil kanskje det norske markedet omfavne ishotellene.

– Jeg har ikke så veldig stor tro på nå i januar, men fra halve februar, mars og uti april, så tror jeg at vi får en del gjester, sier han.

For dem handler det også om å opprettholde tillit og synlighet i markedet – at de vil vise at de fortsatt er der når verden sakte, men sikkert begynner å åpne opp igjen.

Daglig leder ved Sorrisniva ishotell, Tor Kjetil Wisløff.

Tor Kjetil Wisløff drevet Sorrisniva Igloo Hotel sammen med broren siden år 2000. Han kjører selv traktoren som freser snøen som skal bli til hotellet.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

Og Wisløff og co. er ikke alene om å tenke slik.

Har blitt en stolthet

Både i Kirkenes og i Tamokdalen utenfor Tromsø ligger det is- og snøhoteller som også velger å holde åpent denne vinteren.

– Ishotellet har blitt en stolthet for Tamokdalen, derfor er det viktig å fortsette, sier daglig leder i Tromsø Ice Domes, Eelke Emilia Christinesdotter.

I motsetning til Sorrisniva i Alta, velger de å bygge et betydelig mindre hotell i år, på bare 200 kvadratmeter, med fem soverom.

– Vi har valgt å bygge mindre for å minske kostnadene, men fortsatt kunne holde åpent.

Også for Christinesdotter er det i det norske markedet at håpet ligger.

– Jeg tenker dette er en god mulighet til å utforske sitt eget land. Det er mange sørfra som ikke har vært her, og dette er en perfekt påskudd til å se hva vi har å by på i nord.

Ishotell i Tamokdalen i Troms

Ishotellet i Tamokdalen sør for Tromsø, blir mindre denne sesongen, med kun fem soverom. Går alt etter planen åpner det i januar.

Foto: David Jansson / Tromsø Ice Domes

Ikke noe «juba, juba»

I Kirkenes var det enkelt å beslutte å holde snøhotellet åpent i vinter – det står der nemlig året rundt.

– Vi hadde nok ikke bygget snøhotellet normalt sett, men i og med at det allerede er der, så holder vi åpent, sier daglig leder ved Snowhotel Kirkenes, Øyvind Sollie.

Han forteller at de tilrettelegger spesielt for lokalbefolkningen, med rabatterte priser.

– Vi har budsjettert med 10 prosent av normal omsetning, så det vil ikke bli noe «juba, juba», men i og med at vi ikke får ytterligere kostnader ved å ha hotellet åpent, så vil ethvert besøk hjelpe på.

Snøhotellet i Kirkenes

Siden 2019 har snøhotellet i Kirkenes stått året rundt. Denne vinteren håper de å få enda mer besøk av lokale gjester.

Foto: Nicloás Vera-Ortiz / Snowhotel Kirkenes

Selv om de ikke hadde tatt seg råda til å bygge et snøhotell fra bunnen, mener Sollie likevel at det er veldig tøft at andre gjør det.

– Det ligger en strategi bak der, i det at de vil være i markedet, og det er nok lurt.

Vil tjene på sikt

Dette mener også dosent ved Institutt for reiseliv og nordlige studier ved Universitetet i Tromsø, Kristen Albert Ellingsen.

– Umiddelbart synes jeg dette er veldig bra. Det er viktig at man ikke slapper av på synligheten, for det kommer jo en tid når ting blir bedre. Da ønsker man å være fremst i bevisstheten til folk, sier han.

– Derfor er det viktig å være til stede kontinuerlig – at man er på høgget og fronter det man har å tilby.

Ellingsen legger ikke skjul på at sesongen nok kommer til å bli tøff for bedriftene, men han tror de vil få igjen pengene de investerer på sikt.

– Jeg tror at kostnadene ved å ikke være til stede i bevisstheten til turistene er mye, mye større. Også regner jeg så klart med at de har gjort sine risikokalkyler.

Isviking

Reiselivseksperten tror turistene vil komme tilbake til is- og snøhotellene, som Sorrisniva i Alta, så snart koronapandemien er over.

Foto: Marte Lindi

Snø som krem

Tor Kjetil Wisløff ved ishotellet i Alta understreker at de ikke hadde gjort dette om de ikke hadde tålt å gå litt i minus denne sesongen. De har vært heldige med stor omsetning og god økonomi gjennom årene.

– I dag går det greit med Sorrisniva, og derfor tør vi å gjøre det vi gjør. Vi har en god såle å stå på, og noen mennesker vil det jo komme i vinter uansett, sier han.

Om det blir mange eller få gjester, vil bare tiden vise, men Lillian Hammari Opgård er i alle fall sikker på at hun ikke forgjeves meisler kunstverk ut av snøen.

– Selvfølgelig skal det komme gjester. Ellers tror jeg ikke jeg hadde giddet å stå her, ler hun, mens hun stryker over omrisset til kjærlighetsgudinnen Frøya.

– Snøen er som krem i år. Dette blir bra, smiler hun, og ler videre:

– Så lenge jeg ikke hakker feil!

Lillian Hammari Opgård skjærer ut figur i snøen i veggen på ishotellet på Sorrisniva i Alta.

Det er nitid og krevende arbeid å lage skulpturer av snø og is. Men for Lillian Hammari Opgård er dette den beste tida i året.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark