Hopp til innhold

Hvaleventyret tiltrekker tusenvis av turister. Nå kan det være over

Det varsles om at hvalen i Tromsø-området har svømt nordover. Ingen krise, ifølge de som jobber med hvalturisme. De mener vi har nok av annet å by på.

Hvalsafari

Hvalen har satt kursen helt nord i Troms og opp mot fylkesgrensa. – Vi har hele tiden sagt til de som driver med hvalsafari i Tromsø-området at dette eventyret ikke vil vare evig, sier hvalekspert Audun Rikardsen.

I det siste har havforskere og turistnæringen uttrykt bekymringer over at den gode hvalbestanden, som har vært en enorm ressurs for turistnæringen, har flyttet nordover.

Etter et lengre opphold i Tromsø-området, har nå hvalen satt kurs mot Finnmark og etterlatt seg et tomrom lenger sør for fylkesgrensa.

– Jeg håper jeg tar feil, og at folk kan flire rått av meg etterpå, sier professor og hvalekspert Audun Rikardsen, som er blant dem som har spådd endringen.

Årsaken til at hvalen har lagt på svøm er at sildebestanden den har jakta på utenfor Tromsø de siste vintrene har blitt mindre. Nå søker hvalene større sildebestander igjen, og det har de funnet lenger nord.

Havforskningsinstituttet har filmet hvalen og silden. Det ga unike bilder om etegildet.

Går nye veier

Silje Frantzen er guide i Northern Guides, og har jobbet mye med hvalturisme. Hun mener det ikke er krise for turistnæringen om hvalsafari ikke lenger er et alternativ i fremtiden.

Silje Frantzen i northern guides

Silje Frantzen mener Nord-Norge er privilegert med naturen, og at vi må utnytte de andre mulighetene vi har dersom hvalen forsvinner.

Foto: Gunn-Mari Eliseussen / NRK

– Det turistene vil er å oppleve noe meningsfylt, noe ekte, som ikke er laget for turistene, men som har forankring i kulturen vår i nord. Her har vi allerede mye å by på. Vi trenger ikke skape noe Disneyland for å lokke til oss turistene, sier Frantzen.

Hun får støtte fra Tim Karlsson, som også har lang erfaring med hvalturismen.

Han mener det handler om å se det store bildet:

– Vi har et helt hav av muligheter, bokstavelig talt. Om hvalen forsvinner er ikke dette noe vi kan styre. Det er fortsatt mye annet å satse på i kystområdene.

Følger etter hvalen

Men ikke alle er like klare for å legge hvaleventyret bak seg.

Skipper Johnny Skavhaug er blant de få som har stor nok båt til fortsatt å kunne oppsøke hvalen. Med båten MS Aurora Explorer kan Skavhaug og passasjerene seile opp mot 60 til 70 nautiske mil (110 til 130 kilometer) fra Tromsø.

– Vi drar dit hvalen er. Det er klart det krever lengre seiling og mer drivstoff, men per nå har vi farten til å komme oss dit den er, forteller han.

Om hvalen beveger seg enda lenger nord vil det derimot kreve for mye tid, legger han til.

Johnny Skavhaug på MS Aurora explorer og Chris Hudson fra Visit Tromsø

Det er fortsatt muligheter for å se hval med skipper Johnny Skavhaug (t.v.) på båten MS Aurora Explorer. Her sammen med Chris Hudson i Visit Tromsø.

Foto: Ørjan Hansen / NRK

Da mener Chris Hudson i Visit Tromsø det viktigste er at MS Aurora Explorer og andre aktører som tilbyr hvalsafari, er ærlige med kundene.

– Vi kan ikke love noe vi ikke kan garantere. Det viktigste for oss er ikke salg, men omdømme, sier Hudson.