Her sprenges bomba som skulle senke «Tirpitz»

Kjempebomba som kunne ha senket det tyske slagskipet «Tirpitz», ble søndag sprengt av norske minedykkere i Kåfjorden i Finnmark.

Video Minesprengning Altafjorden

(Foto: Kai Erik Bull)

For å finne bakgrunnen for gårsdagens sprengning i Kåfjorden, må vi tilbake til krigens dager.

Den britiske marinen ville høsten 1943 senke det tyske krigsskipet «Tirpitz», som lå som en truende gigant på finnmarkskysten.

Omfattende aksjon

Slagskipet Tirpitz, 53.000 BRT dødvekt!

Tirpitz var et fryktinngytende krigsskip. Det ble skadet av en britisk miniubåt i 1943, og ble senket av britiske fly i 1944.

Foto: Bombercommand Museum, UK

I «Operasjon Source» angrep tre miniubåter slagskipet som lå godt beskytta i flåtebasen bak flere torpedonett og vaktbåter inne i den trange Kåfjorden. Dette er trolig et av den 2. verdenskrigs mest vågale og spektakulære angrep.

To av mini-ubåtene klarte å plassere sine bomber under «Tirpitz».

Slagskipet som trua de livsviktige forsyningskonvoiene til Sovjetunionen, ble satt ut av spill i seks måneder. Mannskapene fra miniubåtene som overlevde, fikk victoria-korset. Men skjebnen til den siste ubåten X-5 og dens mannskap på tre, er aldri sikkert klarlagt.

Petter Lundqvist

Petter Lundqvist er oberst og kommunikasjonssjef for forsvarets operative hovedkvarter.

Foto: NRK

Knirkefritt

Den to tonn tunge bomba som søndag ble sprengt, kan tyde på at også X-5 kom seg inn i flåtebasen.

– To av forsvarets minefartøy deltok i operasjonen, og det var minedykkerkommandoen som utførte oppdraget, sier oberst Petter Lindqvist, kommunikasjonssjef for Forsvarets operative hovedkvarter.

«Tirpitz» ble til slutt senket av britiske bombefly ved Håkøya utenfor Tromsø i november 1944.

Minedykkerkommandoen fortsetter nå langs kysten av Troms og Finnmark, der de skal uskadeliggjøre flere sprenglegemer. Men ikke alle er av like stor historisk verdi som gårsdagens operasjon.

Nyheter fra Troms og Finnmark