Hopp til innhold

«Vi ønsker en trygg by i fremtiden, med et mer synlig politi og voksne som tør å gripe inn»

Under Grunnlovsseilasen i fjor sommer kom ungdom over hele landet med sine ønsker for fremtiden. Nå er de tilgjengelige for alle.

Sina-Marie og Nora

Leder Sina-Marie Hatlem (16) i Hammerfest ungdomsråd og prosjektkoordinator Nora Kiil for Grunnlovsseilasen, var klar til å ta roret fatt ut på første etappe fra Hammerfest 14. mai.

Foto: Allan Klo / NRK

Grunnlovserklæring

Grunnlovserklæringen fra ungdommen i Hammerfest ble levert som en flaskepost.

Foto: Riksarkivet

«Vi ønsker en trygg by i fremtiden, med et mer synlig politi i hverdagen og voksne som tør å gripe inn i situasjoner vi opplever som ubehagelige. Byen vår vokser, dette vil merkes på både godt og vondt.»

Slik lyder deler av grunnlovserklæringen fra ungdommen i Hammerfest, som de overleverte til mannskapet på «Anna Rogde» i fjor sommer.

I forbindelse med grunnlovsjubileet i 2014 seilte den gamle skonnerten Norge på langs. På sin vei samlet de inn erklæringer og ønsker for fremtiden fra ungdommene på stedene de la til kai.

1814kart

Tilgjengelig for alle

Nå har Riksarkivet digitalisert alle erklæringene, og lagt dem tilgjengelig for alle.

– Det er morsomt å få noe som er litt annerledes. Dette er signaler fra ungdommen og hva de bryr seg om. Det kan bli interessant å se tilbake på i fremtiden, sier arkivar Per Kristian Ottersland til NRK.

Alle skal ha en arena og en mulighet for medvirkning og utfoldelse. Barn og unge skal ha et ord i saker som angår dem

Ungdom fra Bodø

– Det er stor spennvidde i bidragene, men miljø er en gjennomgående tema. Det er morsomt å se at vi får erklæringene i forskjellige former. Blant annet har ungdommene i Hammerfest levert sine erklæring som en flaskepost, sier Ottersland.

«For Alta er det viktig at kollektivtransporten (buss) bygges ut slik at alle har mulighet til å kjøre kollektivt»

Ungdom fra Alta

Flere nyheter fra Troms og Finnmark