Hopp til innhold

Her er asyl-returen i gang – 2.000 personer står i utreisekø

STORSKOG/VADSØ (NRK): Her ankommer de avviste asylsøkerne med fly til Kirkenes, med beskjed om å forlate Norge samme vei som de kom. 2600 utlendinger har nå plikt til å forlate landet, ifølge de nyeste tallene fra UDI.

Uttransportering av avviste asylsøkere

Torsdag formiddag kom dette flyet fra Trondheim. Migrantene som skulle sendes tilbake over Storskog ble møtt av et stort politioppbud og loset inn i en ventende buss.

Foto: Stian Strøm / NRK

Politiets utlendingsenhet (PU) er i full gang med å sende migranter ut av landet. Onsdag og torsdag har minst to charterfly ankommet Kirkenes, lastet med utlendinger som ifølge norske myndigheter ikke har rett til beskyttelse i Norge.

PU har oppdatert tallene fram til tirsdag denne uka, og sier at 200 personer er blitt returnert over Storskog siden de nye instruksene om skjerpet grensekontroll ble innført 26. november. 50 av dem ble sendt ut den siste uka.

Dette dreier seg om personer som enten har fått avslag eller ikke har fått sin søknad behandlet fordi de har trygt opphold i Russland. Noen av dem har også trukket søknaden fordi de har fått det politiet kaller en «realitetsorientering».

På sykkel i kulda

NRK var til stede ved grensestasjonen onsdag kveld, der utlendingene fikk utlevert en sykkel og beskjed om å ta seg tilbake samme vei de kom – over grensa til Russland. Noen av dem lot til å være temmelig tynnkledde, men Politiets utlendingsenhet er ikke bekymret for dem.

«De som returneres over Storskog er kledd for forholdene,» forsikrer Daniel Drageset, kommunikasjonsrådgiver i PU, i en e-post til NRK.

«De får utlevert sykkel for å ta seg over grensen, der de overleveres til russiske myndigheter. Russland anses som et trygt land å returnere til.»

Migranter sykler tilbake til Russland over Storskog

SYKKELRETUR: Torsdag kveld måtte flere personer sykle tilbake til Russland etter at de hadde fått nei til asyl i Norge.

Foto: Stian Strøm / NRK

Torsdag kom det ytterligere et fly til Kirkenes fra Trondheim. Passasjerene ble loset direkte inn i en ventende buss for transport videre til grensa.

Fra grenseovergangen er det 40 km til nærmeste by, Nikel, men etter det NRK får opplyst står russiske grensevakter for organisert transport videre inn i Russland.

PU ønsker ikke å stille til intervju, men har besvart noen av NRKs spørsmål skriftlig.

«De som returneres har gyldig opphold i Russland, slik som multivisum. Av dem som har ankommet ved Storskog, er det både uttransportert via Oslo Lufthavn til Moskva, ved Storskog grenseovergangssted, og til hjemland,» skriver Drageset.

Utreisekø

Tallene fra UDI er oppdatert ved utgangen av november. De viser at 2556 personer har fått endelig avslag og dermed har plikt til å forlate Norge. De fleste er fra afrikanske land – Etiopia (483), Eritrea (458) og Somalia (343).

I tillegg har 1437 fått avslag, men har anket avgjørelsen.

22.266 søknader venter på å bli behandlet. Søknader som sannsynligvis blir avslått, blir behandlet først.