Hopp til innhold

Her blir dronning Sonja historisk

Som første kongelige siden Kong Oscar II besøkte Nordkapp i 1873, gikk dronning Sonja opp den krevende stien i Hornvika, som på folkemunne bare blir kalt ”kongestien”.

Tirsdag besøkte dronning Sonja Nordkapp-platået helt nord i Norge. Vanligvis kjører Nordkapp-turistene helt ut til platået, men dronningen gjorde tirsdag noe som er svært uvanlig.

Ikke siden Kong Oscar II tok beina fatt i 1873 , har noen kongelige gått opp den krevende fjellsiden. Men tirsdag viste dronning Sonja (73) sin spreke side, da hun besteg det som på folkemunne kalles "kongestien". Det begeistrer leder i Nordkapp og omeng turlag Heidi Holmgren.

– Jeg ble veldig glad da jeg hørte det. Tenk at hun vandrer på vår sti! Det er fryktelig hyggelig. Vi håper hun får en fin dag. Det er kjempefint at hun har mulighet og lyst til å besøke oss her ytterst på Finnmarkskysten, sier hun.

Video Dronning Sonja ble rørt av Finnmark

VIDEO: Dronning Sonja ble synlig rørt av Finnmarksnaturen.

Dronningen: – Helt magisk!

Dronningen selv forteller til NRK at hun har hatt noen fantastiske dager i Finnmark, og turen på Nordkapp-platået var lettere enn hun hadde trodd.

– Det var en fin tur. Det var helt magisk da tåken lettet på veien bort til platået, og turen var lettere enn jeg hadde fryktet, sier hun.

Dronningen har besøkt Finnmark i forbindelse med åpningen av heksemonumentet i Vardø, og har hatt noen private dager de siste dagene. Hun forteller at hun er svært rørt over hvordan hun har blitt tatt imot av befolkningen, og at hun får lov til å noen private dager i fred og ro langs Finnmarks-kysten.

Hun forteller også at det var stort å oppdage at hun gikk i Kong Oscar IIs fotspor.

Dronning Sonja

Dronning Sonja var begeistret over årets Finnmarks-besøk.

Foto: Hilde Wøhni Joakimsen

Historisk sus

Det er et historisk sus som nå går gjennom Hornvika. For unionskongen Kong Oscar II er den eneste kongelige som har gått opp turstien tidligere.

– Ja, så vidt vi vet. Franskekongen Louis Philip reiste i skjul langs Finnmarkskysten og besøkte Nordkapp på1700-tallet, men da brukte han vestsiden for å gå i land. Den Thailandske kongen som var på besøk i 1907 gikk heller ikke opp. Han ble nemlig båret av mannskapet opp bakken, flirer Holmgren.

Kong Oscar II's ilandstigning i Hornvika

Kong Oscar II's ilandsstigning i Hornvika.

Foto: Nordkappmuseet

Stort pressekorps

Men unionskongen gikk selv. Og det var et noe større pressekorps som den gang ventet på ham på toppen av bakken.

– Da kong Oscar kom, ventet et europeisk pressebud på 300 stykker på toppen. Han fikk enorm mediedekning, og vi regner hans besøk som startskuddet for turismen til Nordkapp, forteller Holmgren.

Etter oppstigningen skal Kong Oscar II ha møtt folk ved den nye Oscarstøtten og uttalt:

«Og dette er min bønn og mitt håp, at Nordens broderfolk må leve lykkelige og frie gjennom tidene. Ikke til en forgjængelig pryd, men til et tegn på at hertil når Norges kongerike, derfor har jeg reist denne minnesten på Nordkapps ytterste pynt.»

Kong Oscar II

Stort pressekorps da Kong Oscar II besøkte Nordkapp-platået og avduket Oscarstøtten.

Foto: Nordkappmuseet

En krevende tur

Turen er ikke for hvermannsen. Det er nemlig 300 meter rett opp, og turen anses som krevende. Kong Oscar II skal selv ha uttalt følgende om turen opp Hornvika:

«Oppstigningen er meget bratt og man må kravle opp ved hjelp av både hender og føtter».

– Før i tiden, da stien var eneste veien til Nordkapp, lå det en champagnepaviljong på toppen, hvor de som klarte turen kunne skåle ut over Nordkapp-platået, foteller Holmgren.

Dronning Sonja

Dronningen ved Oscarsstøtten på Nordkapp.

Foto: Hilde Wøhni Joakimsen

Skulle kastet glans

Selv skulle Holmgren gjerne ha kastet litt glans over dronningens besøk.

– Dronningens besøk er jo litt hemmelig. Det kom som en overraskelse, og vi skulle gjerne tatt henne i mot skikkelig. Men det er vel egentlig en privat tur. Men vi synes uansett at det er kjempeartig at hun nå besøker oss i det ytterste ytre, forteller hun.