Hopp til innhold

- Det føltes som å gå en rettergang

Heksemonumentet gjorde sterkt inntrykk på dronning Sonja.

Vardø var spekket med prominente gjester da dronning Sonja torsdag foretok den offiselle åpningen av heksemonumentet på Steilneset i Vardø i Finnmark.

Dronningen kunne fortelle at omvisningen på minnestedet for heksebrenningene på 1600-tallet, gjorde et meget sterkt inntrykk.

– Det føltes som å gå en rettergang.

Både samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa, statsråd ved Statsministerens kontor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og fylkesordfører Runar Sjåstad var til stede under åpningen.

I tillegg hadde mange Vardøværinger tatt på seg finstasen for å delta i feiringen.

Vardø er det stedet i Norge der flest ble dømt for hekseri og brent på bål.

Verdenskjent kunstner

Monumentet er et samarbeid mellom den avdøde verdenskjente kunstneren Louise Bourgeois, som har laget en installasjon, og arkitekten Peter Zumthor, som har tegnet bygningene.

I minnesmerket vil man finne utdrag fra originaldokumentene fra Statsarkivet i Tromsø knyttet opp til de enkelte domfelte.

Datoen for åpningen er neppe tilfeldig valg. St.Hansaften var nemlig den store heksedagen.

Sentral plass i historien

Heksemonumentet i Vardø

Slik ser heksemonumentet ut.

Foto: Jan Sverre Ulle

I Finnmark var hekseforfølgelsene svært intense sammenlignet med resten av Norge og Europa.

I Finnmark bodde cirka 0,8 prosent av befolkningen i Norge, men 31 prosent av alle dødsdommer i norske trolldomssaker fant sted her. I hele Finnmark ble 135 beskyldt for trolldomsvirksomhet. 91 av disse ble henrettet ved brenning på bål, 77 kvinner og 14 menn.

Førsteamanuensis i historie Liv Helene Willumsen ved Universitetet i Tromsø kan fortelle at Steilneset har en sentral plass i denne historien.

– Dette var den gamle retterplassen i Vardø, og det er overveiende sannsynlig at trolldomsdømte kvinner ble brent her.

Video Dronning Sonja besøker Vardø

Se nett-tv: Dronning Sonja besøker Vardø.

– Brenning av trolldomsdømte kvinner skulle ha en avskrekkende effekt. Plassene de ble brent på skulle være godt synlig og gjerne hvor mange folk kunne komme og se på, forteller Willumsen.

– Hvorfor ville folk se på dette?

– Det var jo en spesiell anledning. Trolldomsdømte kvinner ble bundet til en stige og veltet inn på et stort bål, så det var veldig dramatisk.

Økt turisme

Heksemonumentet i Vardø

Heksemonumentet på Steilneset.

Foto: Jan Sverre Ulle

Per Ritzler i Nasjonale Turistveger er glad for at heksemonumentet endelig er klart for åpning.

– Jeg er i all beskjedenhet veldig stolt over det vi har fått til. Det er jo et unikt samarbeid mellom en verdenskjent kunstner og en like verdenskjent arkitekt, med Liv Helenes tekster som den tredje dimensjonen.

Monumentet har ikke bare historisk verdi, mener Ritzler.

– Det er et minnested, men vi trekker linjene til i dag og fremover som en stadig påminnelse om de overgrepene og bruddene på menneskerettigheter som skjer den dag i dag.

Ritzler har stor tro på at heksemonumentet vil føre til økt turisme både i Vardø, og i Finnmark generelt.

– Vi har allerede stor internasjonal interesse for minnestedet. Kan vi med dette monumentet få turistene hit ligger det til rette for at vi skal nå vårt mål om å styrke næringen, noe som er kjempebra for Vardø og hele Finnmark.

Festen fortsetter

Selv om den offisielle åpningen er foretatt, fortsetter markeringen i Vardø. Utover dagen er det folkefest med diverse underholdning, sang og dans.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark