Hopp til innhold

– Skummelt om noen blir akutt syke

Befolkningen i de skredisolerte bygdene på Senja tar situasjonen med ro, men håper ingen blir syke før de får veiforbindelsen tilbake.

Kaperdalen

Veien gjennom Kaperdalen på Senja rakk så vidt å åpne før den ble skredstengt igjen.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Nina Frantzen

Nina Frantzen er vant til å være skredisolert.

Foto: Privat

– Folk er rolige, og vi er jo vant til tingenes tilstand. Men vi er jo redde for at det skal oppstå et akutt problem, at noen skal bli akutt syke, sier Nina Frantzen, virksomhetsleder for pleie- og omsorgstjenesten i Søndre Torsken på Senja i Troms.

Rundt 350 mennesker har siden helga vært isolert i bygdene Sifjord, Grunnfarnes, Flakstadvåg og Kaldfarnes på Senja etter at det gikk et snøskred over fylkesvei 232 i Kaperdalen.

Da hadde de så vidt rukket å ha veiforbindelse i et døgn etter at den samme veien var stengt torsdag til lørdag i forrige uke på grunn av fare for skred.

– Vi har en førstehjelpsgruppe som består av det frivillige brannkorpset og sykepleiere. Vi er kurset av akuttmedisinsk tjeneste. Men om folk må fraktes ut er det helikopter eller havet man må ta i bruk, sier Frantzen.

Kaperdalen snøras

Dette skredet sperrer veien gjennom Kaperdalen.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Stoler på fagfolk

Hun forteller at tilgangen på varer og medisiner er det mest utfordrende når bygdene blir isolert av skred eller skredfare

Selv om innbyggerne er vant til situasjonen, innrømmer Frantzen at de begynner å bli utålmodige.

– Men vi må høre på fagfolkene. De vil ikke sette liv og helse i fare for å holde dalen åpen. Det kan være fint der det ene øyeblikket, og i det enste er det «fokk og rokk», sier hun.

Åpner for kolonnekjøring

Klokka 10 i dag gjorde Statens vegvesen en vurdering om veien gjennom Kaperdalen kan gjenåpnes.

Det blir satt i gang kolonnekjørimg fra klokka elleve. Veien stenges fra klokka 19 til klokka 07 på grunn av fortsatt skredfare.

Mandag ble en skyssbåt satt opp mellom Gryllefjord og Grunnfarnes, så noen av dem som sto på feil side av skredet kom seg hjem.

Til høsten begynner arbeidet med skredsikring av veien gjennom Kaperdalen.

– Vi ser fram til å få en mer forutsigbar veiforbindelse, selv om det også kan gå skred andre steder enn i Kaperdalen, sier Frantzen.