Hopp til innhold

Han var utro, men kjæresten ble ikke sint: – Så voldtok han

Mannen beskyldes for voldtekter med preg av sadisme og tortur, og statsadvokaten ber nå om 8 års forvaring. – Dette er ikke voldtekt, sier forsvareren.

Daniel Storrvik

Advokat Daniel Storrvik er forsvarer for den tiltalte mannen. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

De to voldtektene mannen fra Finnmark er tiltalt for skal ha skjedd mot to kvinner med tretten års mellomrom, den siste i mai i fjor.

– Begge kvinnene beskriver ham som omtenksom og sier de har vært kjempeglad i ham. Han har framstått som sårbar og fortalt om bakgrunnen sin, sa statsadvokat Kirsti Jullum Jensen i prosedyren.

For dommerne i Alta tingrett beskrev aktoratet hvordan mannen så forandret personlighet.

– Han ble svart i blikket og fryktelig sint, og så utsatte han kjærestene sine for grove overgrep og voldtekter preget av sadisme og tortur, sa statsadvokaten.

Kirsti Jullum Jensen

Statsadvokat Kirsti Jullum Jensen sier samfunnet må beskyttes mot den voldtektstiltalte mannen, og har lagt ned påstand om forvaring i 8 år.

Foto: Petter Strøm / NRK

En av gangene finnmarkingen ble så sint, var da han fortalte kjæresten at han hadde vært utro. Det var i 2006, og tiltalte har i retten innrømmet at det var dette som skjedde.

– Hun ble hverken sint eller forbannet. Så da ble tiltalte sint fordi han ikke fikk noen reaksjon på at han hadde vært utro. Deretter ble kvinnen voldtatt i flere timer, hun ble dynket med sprit, og han truet med å sette fyr på henne.

– På naborommet var datteren hennes, sa kvinnens bistandsadvokat Per Magne Kristiansen.

Per Magne Kristiansen

– Jeg har sjelden vært ute for en sak med så mye ondskap, det sier jeg helt oppriktig, og jeg har levd en stund, sa bistandsadvokat Per Magne Kristiansen i sin prosedyre.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Domfelt mange ganger før

Den andre kvinnen som ble fornærmet i saken i mai i fjor. Da skal tiltalte ha satt henne fast med kjetting rundt halsen, før han voldtok henne flere ganger gjennom natten, åtte timer til ende.

Tiltalte gjorde flere videoopptak av det som skjedde, disse er vist fram i retten.

– Han ønsket at hun skulle føle seg helt hjelpeløs. Han ønsket å dominere henne. Han satte seg over skrevs på henne, slo med knyttede never, og brant henne med sigaretter, sa statsadvokaten.

39-åringen fikk sin første dom da han var 15 år gammel, totalt er han domfelt 25 ganger.

Psykologspesialist Marita Haugen ved UNN sa i retten at mannen lider av dyssosial personlighetsforstyrrelse. Hun beskriver det som svært krevende å behandle dette.

Rettens administrator Torbjørn Saggau Holm spurte den sakkyndige om hvordan tiltalte reagerer hvis han føler seg urettferdig behandlet.

– Da agerer han ut, han har en veldig lav frustrasjonstoleranse, svarte Haugen.

– Er dette knyttet til dyssosial personlighetsforstyrrelse? fulgte dommeren opp.

– Ja, man har en lavere terskel for aggresjon.

Avviser skyld for voldtekt

Mannens forsvarer sier derimot at vilkårene for å sette klienten hans i forvaring ikke er oppfylt, og viste til at diagnosen klienten har fått rammer så mange som 2 prosent av befolkningen.

– Han erkjenner delvis skyld i grunnlaget for anklagene, men benekter at han har voldtatt kvinnene. Så han erkjenner å utøvd vold mot dem, sier forsvarer Daniel Storrvik til NRK etter siste rettsdag.

I prosedyren trakk han også fram at tiltalte har samarbeidet med politiet.

– Da tiltalte ble pågrepet ga han med en gang fra seg telefonen og kode. I mellomtiden hadde han god tid til å slette videoopptakene han hadde gjort av det som skjedde.

Dermed la forsvarer ned påstand om at den tiltalte mannen må frifinnes for voldtekt. I stedet ber han om dom for grov kroppskrenkelse og frihetsberøvelse, i tillegg til seksuell handling uten samtykke. Dette bereder grunnen for en langt lavere straff.

– Tiltalte bør dømmes til 2,5 år i fengsel, sa Storrvik.

Alta tingrett

Voldtektssaken gikk for Alta tingrett, men forhandlingene var flyttet til Indre Finnmark tingrett, siden det ikke er annet fengsel enn glattcelle i Alta.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Datteren forklarte seg

Etter at de to kvinnene ble utsatt for den tiltaltes vrede møtte de flere personer som har blitt avhørt som vitner i saken.

Men den som var nærmest det som skal ha skjedd, var den ene kvinnens datter. Hun har også forklart seg i retten.

– Opplevelsene til datteren kan ikke tillegges vekt, hun var jo ikke i samme rom, sa Storrvik.

Bistandsadvokatene til de to kvinnene har bedt om en oppreisning på minst 375.000 kroner, men overlater til retten å avgjøre eksakt beløp.

Journalistene fulgte saken gjennom en sikret videooverføring på internett. Kvaliteten på bilde og lyd var av varierende kvalitet, og i løpet av siste pause gikk forbindelsen tapt.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark