Hopp til innhold

Tvillingmora Kaoma (19) vil ta skjønnhetsoperasjon etter fødsel

Kaoma Chibesa (19) vil fikse på kroppen etter at hun fødte tvillinger, og hun er ikke alene. Halvparten av unge kvinner i nord sier de kunne tenkt seg en plastisk operasjon.

Kaoma Chibesa

For litt over to år siden fødte Kaoma Chibesa fra Vadsø tvillinger. I likhet med mange unge kvinner i Troms og Finnmark ønsker hun å fikse på utseendet med plastisk kirurgi.

Foto: Hilde Erlingsen / NRK

Nesten halvparten av unge kvinner i fylkene Nordland, Troms og Finnmark ønsker å endre på utseende med et kirurgisk inngrep.

Det viser en ny studie ved Universitetet i Tromsø.

– Kjipt å se seg selv i speilet

For litt over to år siden fødte 19 år gamle Kaoma Chibesa fra Vadsø tvillinger. Nå er hun en av jentene som gjerne sier ja til en operasjon for få «kroppen sin tilbake» etter fødselen.

– Er man misfornøyd så synes jeg man kan fikse litt på det, sier hun til NRK.

– Det er my strekkmerker og det er mye overflødig hud som henger. Det er ganske kjipt å se seg selv i speilet å tenke at jeg tidligere så mye tynnere og mindre ut, sier tvillingmora.

Flere vil ha operasjon

49 prosent av 1862 spurte kvinner i alderen 18 til 35 år fra Nordland, Troms og Finnmark kunne tenkt seg å få utført en plastisk operasjon. Det kom frem i doktoravhandlingen til Iiná Márjá Jávo ved Universitetet i Tromsø.

Det er en økning på 26 prosent fra 2003, da en liknende undersøkelse ble gjort.

Blant de spurte kvinnene var operasjonene øverst på ønskelista: fettsuging, brystforstørring, neseoperasjon og øyelokkirurgi.

– Jeg er litt overrasket over at så mange ønsker kirurgiske inngrep, sier Jávo til forskning.no.

Plastisk kirurgi

Øyelokkirurgi er en av de operasjonene unge kvinner i Troms og Finnmark kunne tenkt seg å få utført.

Foto: AP

Mageplastikk populært etter fødsel

Undersøkelsen konkluderte også med at inngrep som mageplastikk er spesielt fristende for kvinner som har født barn.

– Jeg har vurdert å ta magen fordi den er det eneste som svekker selvtilliten min. Jeg kan ikke gå i bikini som alle andre. Jeg må gå med håndkle, mens alle andre koser seg i sola. Det er ganske kjipt i en alder av 19 år, sier Chibesa som ønsker seg en operasjon så fort som mulig.

– Mere åpenhet rundt slike operasjoner

Bente Holtan Openshaw er daglig leder ved Tromsø Private Sykehus. Hun mener å ha merket en større åpenhet rundt akkurat disse temaene.

– Vi synes å se at de siste tre årene har det blitt mer og mer legitimt å snakke om at man vurderer å få utført et inngrep eller at man har gjort det, sier hun.

Bente Holtan Openshaw

Daglig leder ved Tromsø private sykehus Bente Holtan Openshaw

Foto: Privat

Mer åpenhet i alle grupper

Holtan Openshaw forteller at pasientene som kommer til Tromsø private sykehus er av begge kjønn, fra alle aldre og sosiale lag. Den økte åpenheten gjelder for alle pasientgruppene.

– Vi har pasienter fra 18 år til i slutten av 60-årene, sier Holtan Openshaw.

– Vi opplever at kvinner i 60-årene har sittet i syklubben sin og snakket om de hengende øyelokkene sine eller overskuddshuden på magen, like så mye som at yngre jenter har snakket om at de gjerne vil forstørre brystene sine eller fjerne overskuddshud, sier Holtan Openshaw.