Hopp til innhold

Hæren øver på å reagere raskere i nord

Hæren er i gang med en uvarslet beredskapsøvelse i nord - bare timer etter at en liknende øvelse ble startet opp på russisk side.

Hærens øvelsestropper på Skaidi

En av hærens tropper ved passering Skaidi onsdag, under den uvarslede øvelsen til Brigade Nord.

Foto: Allan Klo

Hæren satte tirsdag kveld i gang en beredskapsøvelse i nord der tropper flyttes både langs veiene og med helikopter fra Troms til Finnmark.

Det er 100 kjøretøy som ferdes langs veiene, mens 400 soldater er på marsj nordover. I tillegg er det også helikoptre med i øvelsen.

Startet kort tid etter russisk øvelse

Ifølge The Indipendent Barents Observer startet denne uvarslede øvelsen bare timer etter at en liknende øvelse ble satt i gang på russisk side.

Hæren avviser imidlertid at den norske øvelsen har noe med den russiske øvelsen å gjøre.

Aleksander Jankov

Hærens talsmann, oberstløytnant Aleksander Jankov.

Foto: Forsvaret

– Bakgrunnen for øvelsen er en lang forutgående plan der vi har flere beredskapsøvelser i året for å trene egne rutiner, trene rekasjonsevne og teste at systemet vårt fungere godt, forteller oberstløytnant Aleksander Jankov, Hærens talsmann til NRK.

– Visste dere om at det skulle foregå en militær øvelse også på russisk side samtidig som den norske?

– Det var nok noen som visste om det, uten at det har virket inn på våre planer. Denne øvelsen var kjent for hæren i lang tid, unntatt for de som skulle delta i øvelsen, sier han.

Øver i Tana-området

Det er nå militære kjøretøy på veiene mellom Alta og Lakselv, og noen av disse vil også fortsette videre langs E6 mot Tana.

– Der vil det foregå noen enkle øvingsaktiviteter. Det vil også foregå øvelse i området rundt Garnisonen i Porsanger, forteller Jankov.

Hærens befalskoles mestringsøvelse

Soldater på øvelse kan bli å se i området rundt Tana i dagene framover, i tillegg til i området rundt Garnisonen i Porsanger.

Foto: Anette Ask / Forsvaret

Øvelsen er satt i gang for å trene og styrke Hærens operative evne i nord.

– Det viktigste vi trener på her er å hurtig bli klar til å komme oss ut av leirene våre rundt i Norge. Hele brigaden var med på øvelsen i hele landet som startet tirsdag morgen. Når alle var klar, var det likevel bare en liten del av brigaden som rykket ut for å reise nordover til Finnmark, forteller Jankov.

Hvor lenge denne øvelsen skal pågå er ikke fastsatt, men ifølge Jankov håper de å være ferdig i løpet av uka, men fortsetter mulig inn i helga.

Trener på å reagere hurtig

– Treningsalarmer har vi med ujevne mellomrom. Det er ikke et fast antall, men skjer så ofte at vi får trent godt på prosedyrene for å reagere hurtig hvis det skulle skje en ordentlig hendelse en gang, sier Jankov.

Han understreker at det kommer til å være mye folk og kjøretøy langs veiene.

– Det blir ikke lange kolonner, men vi ber om at folk ikke tar farlige forbikjøringer, men vær obs på at kan ta litt lengre tid i trafikken, sier Aleksander Jankov.

Hærens konvoj på vei gjennom Alta på beredskapsøvelse

En av Hærens konvojer på vei gjennom Alta i morgentimene onsdag.

Foto: Rolf Jakobsen

Flere nyheter fra Troms og Finnmark

Eva Milch sitter foran symaskinen. Hun skal snart begynne å sy gjenbruksbind.

Eva (84) syr bind for å holde afrikanske jenter på skolen

Det ble noe litt annet en sei som gutta på M/S Båragutt måtte kutte løs på jobben.

Hjalp knølhvalen fri: – Takk for hjelpa

Varmt i Tromsø

Kan slikke sol i nord – regnet skal pøse ned i sør