Hopp til innhold

Vil gi penger for å melde fra om fyllekjøring

Guvernøren i Murmansk satser på ei ny retning i kampen mot rattfyll. En russer i Norge sier det minner om angiversystemet under Stalin.

Murmansk

I Murmansk-området er rattfyll et stort problem. Nå lover guvernøren penger til dem som melder fra om ruskjøring.

Foto: Gunnar Sætra / Gunnar Sætra

Det er fjernsynskanalen TV-21 i Murmansk som forteller om det nye middelet i kampen mot fyllekjøring på Kolahalvøya.

Tiltaket er satt i verk av administrasjonen i Murmansk by og velsigna av guvernøren i Murmansk fylke, Andrej Tsjibis.

Det skal blant anna gjøre det tryggere å ferdes i trafikken på Kola.

Kan misbrukes

Russiske Marina Pedersen i Alta tror ikke at tiltaket bedrer trafikksikkerheta.

Den som melder fra om mulig ruskjøring kan få ei belønning på 5000 rubler (nesten 570 kroner).

Pedersen sier det er mulig å misbruke ordninga.

– Noen kan bli ivrige til å melde fra, fordi de ønsker å tjene penger. Mange russere har lite å rutte med for tida, og da kan det hende de ser en mulighet til å skaffe kontanter.

Kan åpne for angiveri

Pedersen, som er fra Onega i Arkhangelsk fylke, har skrevet mye på VKontakte (den russiske varianten av Facebook) om hvordan krigen i Ukraina formidles i norske medier.

Hun har også engasjert seg i debatten om hvordan minnene om den sovjetiske innsatsen under andre verdenskrig skal markeres.

Pedersen mener blant anna at sjansen for å få penger kan føre til anmeldelser av uskyldige, som for eksempel dem som er mot krigen i Ukraina, opposisjonelle eller andre politiske årsaker, og at det kan åpne for angiveri. Det kan også dreie seg om falske meldinger. De kan brukes for å etterforske andre forhold enn rattfyll.

– I Russland må politiet få ei melding for å kunne åpne en sak. Da kan ei melding om ruspåvirka kjøring være en grunn til å starte etterforskning. Det er lettere å få inn slike meldinger dersom de belønnes med penger.

Reelt problem

Fyllekjøring er et reelt problem i Russland. Så seint som i fjor høst omkom fem personer da en minibuss kolliderte med en lastebil ved grensebyen Zapoljarnyj. Minibussen var på veg fra Kirkenes til Murmansk. Alt tyder på at sjåføren var berusa.

På sosiale medier har løftet om belønning blitt hils velkommen.

Kronglete regelverk

TV21 gjengir framgangsmåten for å få pengene. Oppskrifta er ikke holdt i klarspråk:

«Innen 60 dager, basert på meldinga di, vil de rettshåndhevende organer ta en prosedyreavgjørelse, hvoretter du må skrive en søknad til departementet for regional sikkerhet i Murmansk-regionen, ved å legge ved dokumentene spesifisert i § 7 i prosedyren for betaling av pengebelønning.»

Og videre:

«Innen fem virkedager etter at vedtaket er fattet om å betale eller nekte å betale godtgjørelsen, vil innbyggeren motta melding om vedtaket som er fattet. Hvis resultatet er positivt, vil belønninga bli kreditert søkerens konto innen ti virkedager fra datoen for avgjørelsen.»

Tilbake til angiveri

Pedersen sier at løftet om belønning for å melde fyllekjøring minner om tidligere tider, blant anna da Stalin regjerte i Sovjetunionen.

– Da hendte det at folk meldte naboer, kolleger eller andre til myndighetene. Den gang fikk de en annen type godtgjørelse. Kanskje ei høyere stilling, eller leiligheta til den som blei sendt i fengsel.

Hun sier det er tydeligere i dag, når man kan få penger på konto.

– Tror du dette påvirker trafikksikkerheta?
– Jeg tror det ikke blir sikrere å kjøre bil.