Hopp til innhold

Uvanlig mange dødsfall etter infeksjoner – kommuner har fulle bårerom

Luftveisinfeksjoner fører til uvanlig mange dødsfall i Bardu kommune i Troms. Det har ført til fulle bårerom. De er ikke alene i landet om utfordringa.

Illustrasjonsfoto av kiste/båre.

To ganger siden nyttår har begravelsesbyrået i Bardu måttet finne alternative løsninger på grunn av fullt bårerom. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Gorm Kallestad / NTB / NTB

Kommunedirektør i Bardu kommune i Troms, Stine Jakobsson Strømsø, forteller at siden desember 2022 er det 13 mennesker som har gått bort i Bardu. En kommune i Troms som teller i underkant av 4000 innbyggere. De fleste av de avdøde var pasienter ved sykehjemmet Barduheimen.

Kommuneoverlege i Bardu og Målselv, Vidar Bjørnås, sier årsakene er flere. Men en stikker seg ut.

Vi har dessverre hatt flere dødsfall enn vanlig denne perioden ved institusjon. Dels har det vært veldig høyt infeksjonstrykk med tre virus samtidig, sier han.

Smittevernoverlege Vidar Bjørnås.

Kommuneoverlege i Bardu og Målselv, Vidar Bjørnås.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

De tre luftveisvirusene er influensa, korona og RS-virus.

Saken har tidligere vært omtalt i lokalavisene Nye Troms og Folkebladet.

Fulle bårerom

Det har ført til at presset på bårerom har vært stort. Siden nyttår har begravelsesbyrået to ganger opplevd at bårerommet har vært fullt. De har derfor måttet bruke bårerom i nabokommunen. Begge stedene er det plass til fire bårer.

Kapasitetsutfordringa har gjort at de har slått alarm.

– Kapasiteten har vært sprengt. Vi har ikke opplevd en så drastisk situasjon som nå. Vi ba om en plan for hva vi skal gjøre nå som det ikke er plass til flere på det eksisterende bårerommet, sier Harald R Fjeldstad, daglig leder i Anitas blomster og begravelsesbyrå AS.

– Vi ser at situasjonen ikke er unik for Bardu. Så det er en jobb for flere å se på og ha gode planer om antallet døde øker framover, sier han.

Harald R Fjeldstad, daglig leder i Anitas blomster og begravelsesbyrå AS, foran bårebil.

Harald R. Fjeldstad, daglig leder i Anitas blomster og begravelsesbyrå AS.

Foto: Privat

Fjeldstad fikk umiddelbar respons på brevet han sendte til ledelsen i Bardu kommune. Kommunedirektøren sier at dette er krevende, og at de tar saken på høyeste alvor.

Det er svært sjeldent vi opplever slike ekstraordinære dimensjoner. Det å finne løsninger ut fra forutsetningene vi har, har vært viktig for oss. Derfor har vi undersøkt med andre kommuner og aktører, og vi har også funnet løsninger internt. Utfordringene er at det er flere kommuner enn Bardu som har slitt med utfordringer til bårer, sier kommunedirektøren.

Etterdønning av pandemi

Det kan bransjedirektør i Virke Gravferd, Gunnar Hammersmark, bekrefte. Han representerer den eneste bransjeorganisasjonen for begravelsesbyråer i Norge, og medlemmene håndterer storparten av dødsfallene i landet.

– Vi har fått tilbakemeldinger fra andre deler av landet om den samme problematikken som Bardu nå opplever. Det er forskjeller i landet vårt, men flere steder har vi opplevd ekstra mange dødsfall. Det legger press på blant annet kjøleromskapasiteten, sier han.

Han peker på pandemien og dens restriksjoner som en av årsaken til at det nå er flere dødsfall enn normalt. Da vi holdt oss mer hjemme, var det færre luftveissykdommer i omløp.

– Det vi ser nå er en del rekke dødsfall, som vi kanskje skulle sett tidligere, sier han.

Vi så det allerede på halvårstallene i 2022. I enkelte fylker var det langt flere dødsfall sammenlignet med året før.

Trykk på sykehus

Viseadministrerende direktør ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), Einar Bugge, sier han ikke kan gå inn på de konkrete tallene hos dem.

I desember i 2022 så vi at det var et noe høyere antall dødsfall i sykehuset på grunn av luftveisinfeksjoner enn det har vært de to foregående årene. Etter jul kan vi ikke se noen tegn til at dette har vedvart, sier han.

Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø.

UNN bekrefter at de har hatt et høyt antall dødsfall knyttet til luftveisinfeksjoner i desember.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Luftveisvirus har det siste halvåret bidratt til at flere sykehus har måttet øke beredskapsnivået. Det både på grunn av antall innlagte og sykemeldinger blant ansatte. UNN vurderte å øke beredskapsnivået i desember. Da var sengeposter overfylt. Per nå ser de ikke behov for det.

Vi opplever det nå som nokså stabilt. Etter jul ser vi en nedgang på positive tester for influensa og covid. Men det er fortsatt et jevnt påtrykk. Så situasjonen kan endre seg raskt, sier Bugge.

Flere utfordringer

Luftveisvirusene som er i omløp rammer også ansatte i begravelsesbyråene. Bransjedirektøren i Virke Gravferd forklarer at det fører til dobbelt press for ansatte i kommuner hvor det er mange dødsfall på kort tid.

Det kan gi ytterligere ei utfordring.

I henhold til gravferdsloven skal en gravferd finne sted innen 10 virkedager. Det vi kan oppleve er at det vil ta lengre tid fra et dødsfall skjer, til en gravferd finner sted. Det både på grunn av strømstengte kirker, og at det enkelte steder er færre ansatte på jobb, forklarer Hammersmark.

Toppen nådd?

Kommunedirektøren i Bardu lover at de nå gjør alt de kan for å sørge for verdigheten til de som har gått bort, pårørende og ansatte.

Vi gjør selvfølgelig alt vi kan, sier Stine Jakobsson Strømsø.

Kommunedirektør. Bardu kommune. Stine Jakobsson Strømsø

Kommunedirektør i Bardu, Stine Jakobsson Strømsø, lover at de skal sørge for verdigheten for de som har gått bort, pårørende og ansatte.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Selv om trykket nå er ekstraordinært høyt i Bardu, sier kommuneoverlegen at det er håp om at toppen er nådd.

Folkehelseinstituttet (FHI) har gitt spor av optimisme. Onsdag gikk de ut med melding om at det ser ut som at vi er over toppen for denne gang. Det er litt tidlig å si ennå. Men man kan være forsiktig optimist og håpe man er over den verste toppen denne gangen, sier Vidar Bjørnås.