Trekker tilbake fem tonn pålegg etter bakteriefunn

Av frykt for Listeriabakterien ber Grilstad om at storkjøkken rundt om i Norge kaster store mengder pålegg.

Pålegg

Kjøttpålegg som skulle vært levert på forskjellige storkjøkken landet rundt er nå kalt tilbake etter Listeria-funn.

Foto: Maria Kristina Vevang/NRK

I en e-post sendt ut til alle sine storkjøkkenkunder advarer Grilstad mot mulig Listeriabakterier i alle typer kokt pålegg med pakkedato mellom 1. og 11. juni.

– Bakgrunnen er funn av listeria i enkelte kokte påleggsprodukter. Disse produktene er skåret opp, og vi velger å trekke tilbake alle produkter som er skåret på denne linjen i den aktuelle perioden, skriver de i e-posten.

Ståle Gausen, konserndirektør i Grilstad, understreker overfor NRK at det kun er snakk om kokt pålegg produsert for storkjøkken.

– Det gjelder ikke produkter som selges i dagligvarebutikkene, sier han.

Alvorlig syke

Listeriabakterien finnes naturlig i naturen, og kan forårsake listeriose. Sykdommen kan medføre feber, verk i kroppen, hodepine og tretthet. Spesielt utsatte mennesker, som eldre og gravide, kan bli alvorlig syke.

Totalt er det snakk om drøye fem tonn pålegg.

Ståle Gausen forteller at bakteriene er funnet i pålegg fra anlegget i Brumunddal, og at ingen andre anlegg er berørt.

– Har kontroll

Regionsjef for Grilstad i Nord, Birger Tiller, forteller at de leverer pålegg til blant andre Rica-kjeden, Forsvaret, cateringselskaper og andre storkjøkken.

– Så vidt jeg vet har vi klart å stoppe pålegget hos vår distributør. Det er i alle fall ikke mye som er levert ut til kundene, sier han til NRK.

– Risikerer kundene nå å gå tom for pålegg?

– Det kommer svar i dag på hvor utbredt dette utbruddet er. Vi har allerede fått sendt en del pålegg fra Narvik, så vi har situasjonen delvis under kontroll i alle fall.