Det slaktes rein som aldri før, og etterspørselen etter reinkjøttet har økt kraftig.
Nå tror slaktere etterspørselen har vokst seg så stor at det kan bli tomt for kjøtt i hyllene til neste år, skriver
– I 2013 tror jeg det blir tomt for reinkjøtt. Det slaktes under 400 gram reinkjøtt i året per nordmann, så vi snakker ikke om store mengder, sier styreleder Thor Aage Pedersen hos Aage Pedersen AS i Tana til NRK.
- Les:
Klarer ikke å få balanse
Dermed er situasjonen med tonnevis av reinkjøtt på lager som man har hatt de siste årene, snudd helt på hodet.
– Vi greier aldri å balansere, for tilførselen på kjøtt er så lite. Enten er det for mye, eller så er det for lite. Det er vanskelig å få en stabil tilførsel, og vanskelig å få importert reinkjøtt, sier Pedersen.
- Les:
- Les:
Har kjøpt opp reinkjøttberget
En innsats fra leverandørene for å få mer reinkjøtt tilgjengelig i butikkene, og lavere pris, er det som har gjort at salget nå har skutt i været.
Aage Pedersen AS har kjøpt opp deler av de resterende tonnene av statens reguleringslager. I tillegg har slakteriet i Tana tatt inn omkring 10.000 dyr hittil i høst, mot 6.000 i fjor.
Pedersen påpeker også at mye av kjøttet han sendte ut i fjor kom fra reguleringslageret, som nå er i ferd med å tømmes.
Nasjonal kampanje på vei
Snart kommer nye nasjonale TV-kampanjer for reinkjøtt, og Pedersen frykter det kan bli vanskelig å få levert nok kjøtt ut til butikkene. Men at prisene vil gå opp, tviler han på.
– Det betyr at vi får mindre, reineierne får mindre, og at butikkjedene må fortsette å sponse oss med kampanjer. sier han.