Hopp til innhold

Dette er Frode Berg-saken

Her er alt du trenger å vite om spionsaken mot Frode Berg.

Frode Berg grensestolpe

Lokalsamfunnet i Kirkenes har hele tiden vist sin støtte til Frode Berg. Under festivalen Barents Spektakel i 2018 ble det satt opp grenseposter med bilder av Berg på, som en del av et kunstprosjekt.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Frode Berg er løslatt fra fengselet i Russland. Han ble kl. 11.00 fredag morgen overlevert til norske myndigheter i Vilnius, som del av en utvekslingsavtale mellom Russland og Litauen.

I løpet av de nesten to årene som har gått, har Berg hatt lite kontakt med omverdenen og egen familie. Det er stor lettelse i Bergs hjemby Kirkenes i dag når de vet at han endelig får komme hjem.

– Det er en gledes dag, sier ordfører i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen.

– Det er snart jul og endelig kommer han hjem. To år er lang tid, og dette er en sak som har vært vanskelig for Norge. At de har funnet en løsning er kjempebra.

Rune Rafaelsen

Ordfører i Sør-Varanger Rune Rafaelsen sier det er stor lettelse i Kirkenes nå, etter at nyheten om at Frode Berg får komme hjem er klar.

Foto: Arild Sandsvik

Arrestert med dokumenter og penger

Berg har tidligere jobbet som grenseinspektør ved den norsk-russiske grensen i Sør-Varanger, og kjenner Russland godt.

Da han ble arrestert var han i besittelse av hemmelige dokumenter om den russiske Nordflåten og 3000 euro i kontanter. Pengene, som han hadde han fått av to nordmenn, skulle overleveres i Russland.

Berg sa lenge at han kun var i Moskva for å besøke venner. Etter hvert innrømmet han at han var i Russland på oppdrag for den norske Etterretningstjenesten.

Han har sagt at han bare var en kurér, og ikke kjente innholdet i dokumentene han hadde på seg og hvem som egentlig var mottaker av pengene.

I etterforskningsperioden uttalte Berg at han følte seg sviktet av norske myndigheter, som var nokså stille rundt saken, ut over å gi konsulær bistand.

Frode Berg

Frode Berg under et av de mange rettsmøtene i Moskva.

Foto: Jan Espen Kruse

Utvekslingsavtale

Etter dommen ble Berg ikke flyttet til en fangeleir, som man forventet at han skulle bli. Han forble heller i varetektsfengselet Lefortovo i Moskva. Dette tolket hans advokater som et tegn på at det ble arbeidet med en diplomatisk løsning mellom norske og russiske myndigheter.

I september kom det fram at et tredje land var involvert i å få på plass en fangeutvekslingsavtale med Russland.

Den 16. oktober kom meldingen om at to russere som satt fengslet i Litauen, skulle utveksles med to litauere og en nordmann som satt fengslet i Russland.

Samtidig leverte Berg selv en søknad om benådning.

6. november mottok russiske myndigheter benådningen fra Frode Berg, ifølge Reuters.

Loven som kunne hjelpe Berg hjem, ble vedtatt av parlamentet i Litauen torsdag 7. november. Loven handler om spionutveksling og kan legge til rette for en avtale mellom Norge, Litauen og Russland om benådning og utveksling av spiondømte fanger. Fire dager senere ble loven signert av Litauens president Gitanas Nauseda.

15. november benådet Nauseda to spiondømte russerne Sergej Moisejenko og Nikolaj Filiptsjenko. Den siste var omtalt som sentral person i utvekslingen.

Se tidslinje over hele saken:

Nordmann fengslet for spionasje

Frode Berg er den første nordmannen i moderne tid som er arrestert og siktet for spionasje i Russland. Her følger en detaljert tidslinje av hendelsene.

Her finner du alt om Frode Berg-saken:

Flere nyheter fra Troms og Finnmark