Hopp til innhold

Første vintercruise til Finnmark

I dag la årets første cruiseskip til kai i Alta. Cruiseskipet MS Magellan markerer starten på vintercruise-sesongen i Finnmark.

Cruisebåt i Alta

MS Magellan til kai i Alta. Skipet markerer startet på cruisesesongen i Finnmark.

Foto: Rolf Jakobsen

Leder for North Adventure, Henriette Bismo Eilertsen, har for tiden hendene fulle. Den første cruisebåten for sesongen har lagt til kai i Alta.

– Det er jo tusen gjester som kommer. De skal på utflukter, noen blir syke, noen har mistet låsen til kofferten og noen skal til tannlegen, så det er fullt opp, sier hun.

Gjestene som primært kommer fra England skal i løpet av sitt opphold i Alta delta på flere aktiviteter.

– De kjører hund, besøker Same-siidaen, ishotellet, Nordlyskatedralen og mange drar bort på Alta museum. I tillegg er det flere som skal på nordlystur i kveld. Så de er på det meste av aktiviteter, sier hun.

I fjor hadde Alta 11 000 gjester som var på over 20 000 turer forteller Eilertsen.

Christiansen_Eilertsen

Havnesjef Hans Roar Christensen og lokal cruisesjef Henriette Bismo Eilertsen.

Foto: Robin Mortensen/NRK

Nedgang i antall anløp

I år er det 12 anløp som er ventet til kai i Alta. Dette er en stor nedgang i forhold til i fjor, forteller Eilertsen.

– Vi har en ganske stor nedgang i 2016 kontra i fjor, som var et fantastisk år. Da merker man ekstra godt at det er generell nedgang i cruise i 2016. Men i 2017 så går det oppover igjen så det er ikke noe å krisemaksimere, sier hun.

Eilertsen nevner blant annet at mangel på snuhavnen i Porsanger har ført til færre anløp.

– Så har vi hatt et stort tysk rederi som har vært her med store båter fem ganger. De kommer ikke hit denne sesongen. Vi hadde også mye å gjøre for tre år siden, når vi skulle selge inn 2016. Da hadde vi akkurat fått vintercruise og hadde masse å gjøre, sier hun.

Ishotellet inngang

Ishotellet i Sorrisniva utenfor Alta er et av tilbudene som venter cruiseturistene i Alta.

Foto: Marte Lindi

Stor verdiskapning hos underleverandører

Reiselivssjef i NordNorsk Reiseliv, Hilde Bjørkli, forteller at vintercruiseturistene bidrar til stor verdiskapning hos dem som selger aktiviteter og opplevelser. Som hundekjøring og nordlyssafari.

– Vintercruisene til Nord-Norge betyr at man får en relativt stor verdiskapning, spesielt ute hos aktivitetsleverandørene. Vintercruiseturistene legger igjen betydelig mer på land enn det sommercruiseturistene gjør, sier Bjørkli.

Cruiseturisme har i noen grad erstattet den tradisjonelle bussturismen forteller Bjørkli.

– Det betyr på den ene siden at man mister omsetning hos overnattingsstedene og transportørene. Men selv om man mister omsetning hos hotellene kan man si at man tar noe av dette inntektstapet igjen hos aktivitetsleverandørene, hvis man er flink til å selge inn opplevelsestilbudet til cruiseoperatørene, sier hun.