Hopp til innhold

Forsikringssakene strømmer inn etter «Ylva»

Ekstremværet «Ylva» har herjet i Nord-Norge i godt og vel halvannet døgn, og fredag morgen er det fortsatt uvær i store deler av Troms. Nå går telefonen varm hos forsikringsselskapene.

garasjetak

Garasjer, naust og tak har fått unngjelde for uværet.

Foto: privat

– Vi har stor pågang på telefonen nå. De fleste er bygningsskader, sier skadesjef på bygning i Frende, Yngve A. Høvig.

Forsikringsselskapet har fredag formiddag allerede passert 100 forsikringssaker etter «Ylva».

Venter stor pågang

Vindkastene har vært opptil 163 kilometer i timen, og uværet har gjort skader på mange boliger, næringsbygg, naust og garasjer. Biler og båter er også skadd etter «Ylvas» ferd gjennom Nordland og Troms opplyser selskapene.

Finans Norge og Norsk Naturskadepool opplyser at det er meldt inn flere hundre skader, og at det er flest takskader.

– Flere tusen mennesker har også vært strømløse, så her er det mange som har hatt mye å tenke på. Mange berørte har naturlig nok ikke fått kontaktet forsikringsselskapet sitt ennå. Tallene kommer til å stige, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Garasjetak

Stormen har tatt mange garasjetak.

Foto: privat

Høvig i forsikringsselskapet Frende venter også flere meldinger.

– Uværet pågår mens mange er på jobb, så vi venter stor pågang også utover ettermiddagen og fredag, når folk kommer hjem og får oversikt over skadene på båter og eiendom, sier han.

– Har ridd stormen av

Tryg Forsikring opplyser at de har fått inn melding om 55 skader etter uværet. De fleste er på bygg, og noe på biler.

– Det er ingen store skader, hovedsakelig er det skader på tak, både bolighus, garasjer og naust, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens.

Gjensidige har fredag formiddag mottatt 36 skader etter uværet «Ylva». I tillegg kommer eventuelle skader på biler og båter som ikke er med i oversikten, skriver forsikringsselskapet i en pressemelding.

– Vi forventer at det vil bli meldt inn flere skader i løpet av helgen når folk får tid til å se etter hus, hytter og eiendommer, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo.

Ylva

Flere steder har trær blåst over strømledninger.

Foto: privat

– Det er for tidlig å si noe om hvor store skader «Ylva» har forårsaket, men så langt ser det ut til at Nordlendingene har ridd av stormen på en god måte nok en gang, sier Eklo.

Fortsatt mye vind

Torsdag ettermiddag og kveld toppet stormen seg, og flere veier og fergestrekninger har vært stengt og kansellert. Fredag avtar uværet.

– Ekstremvarslet gjelder fortsatt, men nå minker været gradvis, sier meteorolog Rafael Escobar Løvdahl.

I Troms er det stedvis kraftige vindkast, men prognosene viser at vinden vil minke i løpet av formiddagen. Det er likevel ventet mye vind og snøfokk i Troms og Finnmark.