Foreldre er engstelige etter ovegrepsavsløringer

I Tromsø sprer utryggheten seg blant flere hundre foreldre og andre berørte etter overgrepsavsløringene i en barnehage i byen.

Engstelige foreldre etter overgrepssak i Tromsø

Det som har skjedd berører ikke bare den aktuelle barnehagen - men også flere skoler - og idretten.

Mange hundre berørte

Nå henvender Politiet seg til flere hundre foreldre som har hatt barn i den aktuelle barnehagen de siste årene, opplyser leder for etterforskningsseksjonen i Troms politidistrikt, Ynge Myrvoll.

Den 30 år gamle mannen er sikta for overgrep mot elleve barn. Han har jobba i barnehagen i åtte år. Her er det 55 plasser. Gjennom de åtte årene har det vært flere hundre barn i barnehagen. I dag er mange av dem elever ved tre barneskoler. Mannen har også vært fotballtrener i fire år for barn.

Det betyr at flere hundre foreldre, søsken, besteforeldre og andre er berørt av det som skjer.

Forstår utryggheten

I dag har det vært pause i de 30 avhørene som er planlagt på Statens barnehus i Tromsø. Det blir flere avhør der i ukene som kommer, for denne saken vil trolig vokse.

– Det sprer en utrygghet blant mange, og man er bekymra for sine egne barn, sier Ståle Luther som er leder for Statens barnehus i Tromsø.

Ståle Luther

Leder for Statens barnehus i Tromsø, Ståle Luther, forstår at foreldre er engstelige etter overgrepsavsløringene.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Men det er mange foreldre som foreløpig ikke vet om noe har skjedd med deres barn?

– Det er det, og det er ikke noe enkelt vi kan si for å lindre det ubehaget.

– Vi har sagt rett ut til foreldre at det blir ei ubehagelig tid framover. Men de har fått en del tips av oss om hvordan de best mulig kan håndetere det i forhold til egne barn, sier Ståle Luther.

Samtaleemne

Saken er også blitt et samtaletema blant foreldre i hele byen som har barn i barnehage og skole, bekrefter Kristine Larsen, nestleder FAU Tromsø.

– Dette har blitt så nært, og det er så mange som føler det på kroppen. Mange er også redde og bekymra for at de også skal få oppleve følgene av dette, sier Larsen.