Forberedt på langvarig helsehjelp etter overgrepssaken

Tromsø kommune tror det kan bli et langvarig behov for å gi helsehjelp til berørte barn og foresatte etter overgrepssaken i barnehagen.

Rådhuset i Tromsø

Tromsø kommune har opprettet en egen gruppe som skal jobbe med overgrepssaken.

Det er nå etablert en gruppe fagfolk som skal jobbe med saken, sier kommuneoverlege Trond Brattland til NRK.

– Vi vet fortsatt ikke omfanget av dette, og hvor mange som er berørt og har behov for hjelp fra oss, sier han.

Trond Brattland

Kommuneoverlege Trond Brattland sier de nå skal se på om de kunne gjort noe annerledes i tidligere i overgrepssaken.

Foto: Vibeke Paulsen Ceron / NRK

– Vi vet heller ikke hvor lenge det varer, men vi tar høyde for at det kan ta lang tid. Det er ganske mange som lever med usikkerhet og frykt knyttet til sitt barn, og det gjør at vi må dimensjonere tjenestene våre deretter.

Det 6.mai ble en mann i 30-årene siktet for overgrep mot et barn i en privat barnehage i Tromsø. Den siktede har jobbet i barnehagen i åtte år, og onsdag ble siktelsen utvidet til overgrep mot 11 barn.

Skal evaluere egen innsats

Gruppa som kommunen har oppretta består av en psykolog, tre helsesøstre med forsterkning fra barne- og ungdomspsykiatrien, og spesialister fra Ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging.

– I tillegg er vi i ferd med å opprette en koordinatorfunksjon som skal følge denne saken tett og sikre oppfølgingen over tid for dem som har behov for det, forteller Brattland.

– Tromsø kommune har tilsynsansvar overfor denne private barnehagen. Betyr denne saken at dere har gjort en for dårlig jobb?

– Det er vanskelig å si. Vi må nå hele tiden vurdere om det er noe som man kunne gjort bedre tidligere i denne saken. Det vet man ikke enda, sier kommuneoverlegen.

Begjæres varetektsfengslet i dag

Når det gjelder seks av barna, har politiet siktet mannen for overgrep som er sidestilt med samleie. Overfor fem barn er han siktet for uanstendig atferd. Overgrepene skal ha skjedd gjentatte ganger.

30-åringen arbeidet i barnehagen i åtte år. Barna som hittil er omfattet av siktelsen, er både barn som går i barnehagen i dag, og barn som tidligere har gått der, men som nå går på skole.

I formiddag begjæres den siktede varetektsfengslet i fire uker med restriksjoner, sier den siktedes forsvarer, advokatfullmektig Anja Støback Bjørsvik.

– Den siktede har samtykket til fire nye uker med varetektsfengsling. Han samarbeider godt med politiet for å belyse og opplyse saken, og erkjenner deler av den siktelsen som foreligger, sier hun.