Hopp til innhold

Forbanna etter EUs dom mot Hurtigruten

SVs Hallgeir Langeland er forbannet på Hurtigruten-dommen fra EFTA, fordi han mener at Norge igjen blir overkjørt av EU.

Hurtigruten

En kontrakt mellom staten og Hurtigruten utgjør ulovlig statsstøtte, fastslår domstolen i EFTA (European Free Trade Association) i en dom avsagt mandag. Dommen kan ikke ankes.

Foto: Gingele, Franz / SCANPIX

Det sier transportpolitisk talsmann i SV Hallgeir Langeland, etter mandagens dom der EFTA slo fast at Hurtigruten har fått ulovlig statsstøtte siden 2008.

Dommen er en opprettholdelse av det EFTAs overvåkningsorgan ESA tidligere har kommet frem til.

Blir forbanna

langeland drakk alkohol

SVs Langeland ønsker å ta et oppgjør med ESA og EFTA-domstolen.

Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

Nå varsler Langeland protester mot dommen fra EFTA.

– Jeg er forbanna, fordi domstolen nok en gang blander seg inn i norske forhold. Jeg mener at Norge burde ha styring over dette selv.

– Bør ta dommen innover seg

Bård Hoksrud

Fremskrittspartiets transportpolitiske talsmann Bård Hoksrud mener at Norge bør ta dommen innover seg.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Fremskrittspartiets transportpolitiske talsmann Bård Hoksrud mener at Norge bør ta dommen innover seg.

– Vi må jo ta det til etterretning at vi har fått en dom mot oss, og så handler det jo om å se hva som faktisk ligger i dommen, og hvilke muligheter har vi til å sikre at vi fortsatt har et skikkelig hurtigrutetilbud langs kysten vår. Det handler om å sikre at det er konkurranse og at det foregår på en ryddig og ordentlig måte, og at skattebetalernes penger blir brukt på en fornuftig måte, sier han.

Og at SV nå påpeker ulempene med Norges EØS-medlemskap, overrasker ikke Høyres transportpolitiske talsmann Øyvind Halleraker.

– Langeland og SV, og til dels Senterpartiet, bruker jo alle saker fra ESA og EØS-systemet til å svartmale vårt forhold til EU gjennom EØS-avtalen. Det de aldri nevner, det er de store fordelene vi har i forhold til arbeidsmarked, i forhold til vår industri, vårt næringsliv, sier han.

Vil ta oppgjør med EFTA-domstolen

Men det er ikke Langeland enig i.

– Nei, det syns jeg ikke. Nå må vi ta et oppgjør med domstolen, og med ESA, i forhold til EØS-avtalen. Så jeg vil nå diskutere dette med andre partier, andre grupperinger, for å få slutt på det tullet der vi skal bli styrt fra en domstol istedenfor å bli styrt av det norske parlamentet, sier Langeland.