Hopp til innhold

- Folkets støtte til hurtigruta er det aller viktigste

Mannen som har ledet Hurtigruten i fem år er ikke i tvil om at hurtigruta står sterkt hos kystbefolkninga. I dag, mandag, hadde konsernsjef Olav Fjell sin siste arbeidsdag.

– Det var vemodig å ta farvel med folk jeg har jobbet tett sammen med i fem år. Men jeg håper å komme innom Narvik igjen. Og ombord i hurtigruta, sier han til NRK.

Stort potensiale

Olav Fjell begynte som konsernsjef i Hurtigruten i 2008, i en periode der Hurtigruten hadde store utfordringer og var på konkursens rand.

– Det har skjedd mye de siste årene. Jeg visste da jeg starta at hurtigruta hadde et stort potensiale. Det at vi fikk til en avtale med Staten som gjør det mulig å gå med overskudd på selve hurtigrutedriften har betydd mye, sier Fjell.

Mye å ta fatt i

Daværende styreleder, høyesterettsadvokat Ole Lund, sier at det var en vanskelig situasjon for Hurtigruten.

– Man hadde en rimelig dårlig avtale med Staten som forpliktet en til anløp av 34 havner to ganger om dagen året rundt, og man sto ovenfor en stor gjeldsbyrde. Man var på vei fremover fordi fusjonen mellom OVDS og TFDS var gjennomført, og det var vesentlig. Men det var mye ugjort arbeide som stod igjen, sier Lund.

Blant annet ble hurtigbåt, ferge- og bussdrift solgt ut.

Sikret ny avtale med Staten

Hurtigruten har hatt en rekke utfordringer i den tiden Fjell har ledet selskapet. Børskursen har stupt, og det var mange drakamper i forsøket på å komme til enighet om en ny avtale med Staten. Blant annet ønsket noen styremedlemmer å gå ut av avtalen. Styremedlemmene mente det ville gi Hurtigruten muligheter til å anløpe mange færre havner enn det avtalen med Staten krever.

Store svingninger på børsen

Hurtigruten har hatt store svingninger i børskursen de siste fem årene. På de siste fem årene har kursen gått fra 41 kroner og 40 øre per aksje til 3 kroner og 29 øre 21.september 2012.

11.mai 2007 var aksjen helt oppe i 50 kroner.

Børsutvikling Hurtigruten

Børsutvikling Hurtigruten de siste fem årene.( Kilde: Oslo Børs)

Foto: Oslo Børs

Men tross en lavere aksjekurs får den avtroppende konsernsjefen mange godord med på veien.

Får skryt

Olav Fjell

Avtroppende konsernsjef Olav Fjell.

Foto: Dan Henrik Klaussen / NRK

– Fjell har fått strømlinjeformet organisasjonen, og han har også fått gjennomført refinansiering med bankene. Og det har hatt meget stor betydning. Etter min mening er han en av de dyktigste ledere man har og har hatt i Norge, sier Lund.

Selv framholder den avtroppende konsernsjefen at han har vært helt avhengig av å ha folket med seg.

– Det er utrolig viktig at kystbefolkninga stiller opp for hurtigruta. Det har de gjort de siste årene. Og det må den nye sjefen bidra til at de gjør også framover, råder Olav Fjell.

Overskudd

Og det har gått bedre økonomisk for hurtigrutedriften i årene med Olav Fjell. Resultat for andre kvartal før skatt i 2012 er på 134 millioner, noe som er 33 millioner opp fra samme kvartal i fjor. Likevel reagerte markedet negativt. Det var forventet et større overskudd.

Ny konsernsjef

Daniel Skjeldam

Daniel Skjeldam

Foto: Norwegian

Daniel Skjeldam er tilsatt som ny konsernsjef i Hurtigruten ASA. Han kommer fra stillingen som kommersiell direktør i flyselskapet Norwegian der han
har vært ansatt siden 2002.