Hopp til innhold

Vil bruke lokal folkeavstemning til å beholde Troms og Finnmark

Innbyggerne i Alta kan nå stemme om de vil at hjemkommunen skal tilhøre Troms eller Finnmark. For flere lokalpolitikere er imidlertid valget et siste håp om å hindre en fylkesoppsplitting.

Trine Noodt i mellom Troms og Finnmark, stemmer for at Alta skal gå til Troms. Men det er fordi hun vil at Storfylket skal bestå.

Trine Noodt (V) ønsker at storfylket består slik det er i dag. Hun har derfor valgt å stemme Alta til Troms under folkeavstemningen som nå pågår i Finnmarks mest folkerike kommune.

Foto: Jonas Løken Estenstad/ Skjermdump / NRK

– Det sitter langt inne å si at jeg skal stemme Alta til Troms. Det høres jo helt feil ut.

Venstre-politiker Trine Noodt har akkurat stemt at hun vil at Alta skal tilhøre Troms ved en fylkesoppsplitting av Troms og Finnmark.

Men egentlig har hun ingen tro på det hun stemmer på.

For Noodt handler nemlig valget i Alta kun om én ting: Å hindre en oppsplitting av storfylket i nord.

Fylkestinget bestemte seg i februar for at Troms og Finnmark blir to fylker igjen fra 1. januar 2024. Men Noodt har ikke gitt opp å beholde storfylket som det er i dag.

– Dette er den eneste måten å få belyst den kritiske situasjonen Finnmark vil stå i, dersom Finnmark står alene som fylke.

– Søker Alta seg til Troms, så må staten svare ut alle ubesvarte spørsmål. Da kan vi ta en ny runde på hva som er best å gjøre, sier Noodt.

Tror ikke Alta får lov å bli en del av Troms

Noodt får støtte fra Høyre-politiker Alex Bjørkmann.

Det har blitt gjort en utredning av fordeler og ulemper ved å dele opp fylket, men Bjørkmann mener den rapporten ikke holdt mål.

Derfor håper han Stortinget tar et nytt blikk på fylkesoppdelingen.

– Og Stortinget har for sedvane å gjøre bedre utredninger faglig sett enn det man har sett så langt. Vi har et håp om at man ser på dette på nytt, sier han.

Alex Bjørkmann (H) og Tommy Berg (SV) i Alta kommunestyremøte 4. april 2022. Debatt om folkeavstemning.

Høyres Alex Bjørkmann (til venstre) og Tommy Berg (SV) under en debatt om folkeavstemningen i et kommunestyremøte i Alta i april. Saken har vært en snakkis i Finnmark det siste året.

Foto: Stian Strøm / NRK

Steinar Karlstrøm stemmer det motsatte av Noodt og Bjørkmann.

Likevel har Ap-politikeren forståelse for at flere ønsker å bruke folkeavstemningen i Alta til å stanse fylkesoppdelingen.

– De som fortsatt ønsker å slåss for at Troms og Finnmark skal være ett fylke, stemmer ja til å bli i Troms. For dem som har vurdert at den beslutningen er tatt, så handler det om å bygge et sterkt Finnmark.

Karlstrøm er av den siste oppfatningen, selv om også han helst skulle sett at Troms og Finnmark forble ett fylke.

Steinar Karlstrøm

Steinar Karlstrøm (Ap) mener man må forholde seg til det som er bestemt: At Troms og Finnmark skal deles opp. Men helst skulle han sett at Troms og Finnmark forble ett fylke.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

Karlstrøm: – Dette er et protestvalg

Frem til og med 10. mai kan altaværingene stemme om de vil at Alta skal tilhøre Troms eller Finnmark.

Folkeavstemningen er imidlertid kun rådgivende. Det vil si at det er kommunestyret som har det siste ordet i om det skal sendes en søknad om fylkesbytte til Troms eller ei.

– Dersom Alta blir en del av Troms, og det blir et Finnmark uten Alta, er du fornøyd med din egen stemme da?

– Jeg tror det er ingen realisme i det. Stortinget vil ikke innvilge en slik søknad, fordi da blir resten av Finnmark så få innbyggere at det ikke lar seg gjøre å forsvare det som eget fylke, mener Trine Noodt (V).

NRK forklarer

Deling av sammenslåtte fylker

Deling av sammenslåtte fylker

Hva er greia?

Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet gikk til valg på at de sammenslåtte fylkene kan oppløses hvis fylkene selv vil det. Dette er også nedskrevet i regjeringens plan for de neste fire årene.

Deling av sammenslåtte fylker

Hvorfor snakkes det så mye om nå?

Fylkene som ble slått sammen med virkning fra 2020 har fått frist på å sende en begrunnet søknad om hvorfor de deles igjen. Den skal sendes til Kommunal- og distriktsdepartementet innen 1. mars.

Deling av sammenslåtte fylker

Hvilke fylker vil deles?

Før søknadene er sendt kan man ikke si noe for sikkert, men både Troms og Finnmark, Oslo og Viken og Vestfold og Telemark har signalisert at de ønsker å sende inn en søknad om oppdeling.

Deling av sammenslåtte fylker

Hva skjer så?

Når søknaden er sendt 1. mars, skal regjeringen legge fram forslaget om deling av fylkene for Stortinget. Det er de som må godkjenne at fylkene deles igjen.

Deling av sammenslåtte fylker

Hva vil skje framover?

Deling av fylkene skal skje fra 1. januar 2024. Innen da skal de politiske partiene rekke å ha en ny nominasjonsprosess, og nye kommunestyrer og fylkesting kan velges ved lokalvalget høsten 2023.

Deling av sammenslåtte fylker

Hvor mye koster alt dette?

Det er anslått at sammenslåingen av alle fylkene kostet 3,2 milliarder kroner. Hva delingen vil koste vet man ikke, men vi vet at summen varierer fra fylke til fylke.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har langt på vei lovet at regjeringen skal betale kostnadene direkte knyttet til oppløsningen.

Vil du at ditt fylke skal deles?

Ja, gi meg mitt gamle fylke tilbake nå!
41%
Nei, syns det er mye bedre nå
31%
Bryr meg egentlig ikke
28%

263 stemmer

Karlstrøm (Ap) tror heller ikke et Finnmark uten Alta er realistisk.

– Et fylke med 50.000 innbyggere blir for smått. Jeg kan ikke tenke meg at man går for det. Og da står man igjen med at dette er et protestvalg. Man ønsker fortsatt å opprettholde Troms og Finnmark som eget fylke og det her er siste halmstrået for å presse på i forhold det, mener Karlstrøm.

Bjørkmann (H) og Noodt (V) mener Finnmark som eget fylke, selv med Alta, står i en svært utsatt posisjon økonomisk.

For ordens skyld: I Finnmark er Alta den mest folkerike kommunen med drøyt 21.000 av de rundt 74.000 innbyggerne.

Wenche Pedersen popper champagnen for å feire fylkesoppsplittingen

I Vadsø poppet Arbeiderpartiet-ordfører Wenche Pedersen champagnen da det ble klart at Troms og Finnmark skal bli to fylker igjen. Blant partikollegaene i Alta var ikke stemningen like god. Steinar Karlstrøm (Ap) er en av dem som egentlig ikke ønsket en fylkesoppdeling.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

Tror det blir fylkesoppdeling uansett utfall

Samfunnsforsker og kommentator Jonas Stein mener det er svært lite sannsynlig at regjeringen snur i saken om fylkesoppdeling.

– I utgangspunket har Senterpartiet, og også etter hvert Arbeiderpartiet, vært veldig klare i sine lovnader på at Troms og Finnmark skulle splittes som fylkeskommune.

– Jeg tror det vil sitte svært langt inne for den regjeringen vi har nå, å ikke oppløse Troms og Finnmark.

Jonas Stein. Førsteamanuensis, institutt for samfunnsvitenskap UiT.

Jonas Stein er samfunnsforsker og førsteamanuensis ved UiT. Han tror Troms og Finnmark blir delt opp og at Alta blir en del av Finnmark.

Foto: Anne Sofie Rønnfeldt / NRK

Han mener Alta som en del av Finnmark er det mest sannsynlige utfallet, uansett hva som skjer i folkeavstemningen.

Men en ting er Stein sikker på: Denne saken vil sette spor etter seg i lang tid fremover.

– Jeg tror at uansett hva som skjer, så ligger det en gnagende konflikt der mellom Alta og resten av finnmarkskommunene og Finnmark fylke. Det så vi også i stortingsvalget i høst, da Pasientfokus ble valgt inn primært med stemmer fra Alta.

Kommunestyret i Alta vil behandle saken fredag 13. mai.