Hopp til innhold

Her får Alvin møte sauene sine igjen – to uker etter at de gikk seg fast i fjellet

Bonden (68) er overrasket over hvor godt hold de tre dyrene er i etter å ha stått fast på et flåg høyt til fjells. – De var slettes ikke så avmagret som jeg hadde fryktet, sier han.

Alvin og sauene

GJENSYNSGLEDE: Her får sauebonde Alvin Berntsen endelig kjent litt på sauene som har vært fast i fjellet i to uker.

Foto: Pål Hansen / NRK

Rundt klokka halv ett lørdag ettermiddag var søyen og hennes to lam tilbake på gården, etter å ha stått værfast på fjellet på Kvaløya i nesten to uker.

Nå står de i fjøset i lag med resten av flokken, og ser ut til å ha det godt. De får bare lite grann mat til å begynne med, for etter så lang tid uten næring, må tilvenningen skje gradvis.

– Jeg har nettopp vært oppe og sett til dem, og da sto moren og tygde drøv. Det er et veldig godt tegn. Så får vi håpe at lammene kommer i gang, de også. De er fulle av isklumper, men nå blir de sakte, men sikkert avklimatisert, sier han.

Han sier det er tydelig at dyrene har hatt mye å tære på. Før snøen kom, hadde de et stort og vidt platå å beite på.

– Det kan ikke bli en bedre lørdag, sier sauebonde Alvin Berntsen takknemlig.

For med redningsaksjonen lørdag, er et flere uker langt mareritt over for han og kona. Alle voksensauene er i hus.

– Det er helt overveldende å se alle som har støttet oss og hjulpet til her.

Sauene ankommer gården i Tromsvika. Bonde Alvin Berntsen kan puste lettet ut.

Gikk sine egne veier

Da sauene hans var på beite, gikk en sau med to lam lenger opp enn det som er vanlig i fjellsida på Hollenderen, et kjent turfjell i Tromvika på Kvaløya. Det var andre gangen søyen stakk fra resten av flokken.

– Også tidligere i sommer tok hun lammene sine med seg dit. Dette er ikke et vanlig beiteområde. Vi var derfor veldig glade da de kom ned i dalen til resten av flokken. Men så, i høst, bar det oppover med dem igjen. Kort tid etter ble det både kaldt og isete i fjellet, forteller han.

Så kom snøen til Tromsø. Rekordmye snø på kort tid.

Dermed ble det umulig for de tre sauene å komme seg ned igjen.

Berntsen gjorde alt han kunne. Han snakket med erfarne fjellfarere. Han prøvde å nå dyrene med helikopter, men helikopteret de brukte kunne ikke ta seg ned til dem.

Berntsen vurderte til og med å avlive dyrene fra helikopter, slik at de slapp en langsom død i fjellsiden. Men det var ikke lov.

Alvin Berntsen kalte det for en dyretragedie.

Heldigvis endte det godt.

Sau i nett

To vante fjellklatrere og en pilot fra Heliteam la de tre sauene i et nett, som deretter ble løftet opp og flydd ned til gården.

Foto: Anne Birgitte Fyhn

Gode gener

Nå går sauen og lammene hennes noen fine måneder i møte. Og til tross for at hun nektet å følge flokken, får søyen leve videre.

– Normalt vil vi unngå å avle på dyr som går til et sånt område, for hvis de først begynner med det, vil de fortsette å gå dit. Men siden hun er en så god morssau, som føder så store lam, har vi snakket om at hun kan få beite ute på en holme til sommeren.

Sauemorens tvillingsøster fødte også store lam, så her er det gode gener. Sauen, som har bjelle nummer tre i Alvin Berntsens besetning, er en krysning mellom gammelnorsk spelsau og norsk hvitsau. Hvis hun er tilbake i form i desember, blir hun satt lam på.

De to værlammene som ble reddet ned fra fjellet, skal få fete seg opp i noen måneder. Så blir de mest sannsynlig påskelam.

– Det er det som er skjebnen til værlammene. Vi kan ikke avle opp flere avlsdyr. Vi har nok av dem, sier bonden.

Engasjert mange

Saken om sauene på fjellet har engasjert mange. Norges vegansamfunn satte i gang en kronerulling for å hjelpe sauene. Flere andre gjorde det samme. Til sammen kommet det inn over 100 000 kroner.

I tillegg har foreningen Troms sau og geit som har samlet inn pengene til aksjonen, fra sauebønder rundt om i Norge.

– Dette handler om dyrevelferd. Alle som driver med sau har opplevd den håpløse situasjonen som Alvin Berntsen nå står i, og kan kjenne seg igjen i det, sier Jan Ottar Østring, leder i Troms sau og geit til NRK.

Han forteller at det ikke har vært vanskelig å få hjelp fra kolleger rundt om i landet.

– I etterkant av slike saker kommer det som regel mye hets i sosiale medier. Da blir saueholdere beskyldt for å ikke bry seg om dyrene sine, og at de ikke har gjort tilstrekkelig for å få dyrene hjem. Derfor har dette skapt et enormt engasjement blant sauebønder over hele landet, sier Østring.

Alvin Berntsen kan ikke takke hjelperne sine nok.

– Ikke har jeg Facebook og ikke er jeg en kløpper på data, men jeg ønsker å rette en stor takk til alle som har bidratt. Dette kunne jo endt med at sauene sultet i hjel oppe i fjellet, sier Berntsen.

– Det er bare synd at ikke myndigheten har bidratt med helikoptrene sine tidligere. Men nå er poenget at vi er så heldige at vi har fått sauene ned.

En sau og to lam står på en fjellhylle på Kvaløya i Tromsø.

VÆRFAST: En sau og to lam står på en fjellhylle på Kvaløya i Tromsø har vært fast på Hollenderen på Kvaløya i rundt to uker. Nå er de hentet ned.

Todelt operasjon

Operasjonen startet rundt klokken 10 lørdag formiddag. Da gjorde mannskapet på helikopteret til Heli-Team seg klare til å ta med seg noen klatrere opp på fjellet Hollenderen.

Der tråkket de ned et område som helikopteret kunne lande på i del to av operasjonen.

Klatrerne skulle komme seg ned til sauene, for å samle dem, og få dem med seg, slik at de kunne bli hentet av helikopteret i runde to.

Rundt klokken 12.30 var sauene nede fra fjellet igjen.

Heli-Teams helikopter

FØR DET LETTET: Helikopteret fra Heli-Team før det tok av for å hente sauene.

Foto: Mariam Eltervåg Cissé / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark