Flåtten kommer nordover

Seks tilfeller av borreliose i Troms og Finnmark.

Flått
Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– I løpet av de siste seks årene er det påvist ett tilfelle av borreliose i Finnmark, fem i Troms og de resterende nitten fra Nordland, hvorav ti av disse var fra Brønnøysund kommune, sier Dag Hvidsten, flåttforsker i «Flått i nord» og overlege ved avdeling for mikrobiologi og smittevern ved Universitetssykehuset Nord-Norge til Universitetet i Tromsøs nettsider.

Flått er kjent som den verste smittesprederen i dyreriket. Til mennesker overfører den en rekke farlige sykdommer, som borreliose, ehrilchiose og skogflåttencefalitt (se faktaboks til høyre).

Lammelser og betennelse

Halvparten av alle flått bærer med seg Borrelia-bakterien, som i verste fall kan gi betennelser i ledd, hudforandringer, tretthet, depresjon, manglende koordinering av bevegelser og lammelser.

Flåttgrensa var tidligere ved Brønnøysund. Når er den flyttet til Troms.

Tilfellene av borreliose i Nord-Norge er likevel en minimal andel på 1,4 prosent av de totale tilfellene vi har i Norge.


Flått på Nordkapp

Forskerne regner med at flåtten beveger seg enda lenger nord, men de bekymrer seg ikke nevneverdig.

– Foreløpig er ikke dette noe særlig problem nord for Brønnøysund. Hvis vi ser på prognosene for mange tiår framover, slik det er beskrevet i vitenskapelige artikler, så vil vi kanskje få se flått på Nordkapp om 60 år, sier Hvidsten.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali Nordnytt

Se ukas første Nordnytt med Sveinung Åsali

Se ukas første Nordnytt med Sveinung Åsali