Hopp til innhold

Fjerner isbjørn med helikopter

Isbjørnen som de siste dagene har oppholdt seg rundt Longyearbyen på Svalbard blir nå fløyet bort fra byen med helikopter.

flytter isbjørn

Isbjørnen ble bedøvd og fløyet bort med helikopter etter flere besøk i Longyearbyen.

Foto: Per Andreassen / Sysselmannen på Svalbard

Odd Olsen Ingerø

Odd Olsen Ingerø, sysselmann på Svalbard.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Isbjørnen er bedøvd og tatt om bord i et helikopter. Hvor langt den skal flys vet jeg ikke ennå, for det er svært dårlig flyvær, sier sysselmann Odd Olsen Ingerø til NRK.

Det var ved halv åtte-tiden torsdag morgen at en isbjørn ble observert ved sjøkanten i Adventdalen like utenfor bebyggelsen i Longyearbyen.

På grunn av snødrev og vanskelige flyforhold sto mannskaper fra sysselmannen lenge og holdt øye med bjørnen før det ble mulig å bedøve og flytte den.

Flere bybesøk

Isbjørnen som nå er på vei bort fra byen er etter all sannsynlighet den samme isbjørnen som har oppholdt seg rundt Longyearbyen flere ganger den siste uka.

På søndag ble en isbjørn jaget bort fra byen etter at den beveget seg mot Longyearbyen fra Adventdalen. Bjørnen ble skremt med signalskudd og jaget over mot Hiorthhamn på andre siden av Adventfjorden.

Onsdag dukket det igjen opp en isbjørn i Longyearbyen. Den ble observert ved hundegården like ved bebyggelsen. Tydelige spor viste også at isbjørnen hadde vandret langs alle husene i vei 238, nederst i byen.

Også den gangen ble bjørnen skremt med signalskudd og jaget over mot Hiorthhamn og Mälardalen, flere kilometer fra byen.

isbjørn i Longyearbyen

Isbjørnen fotografert i Adventdalen torsdag formiddag.

Foto: Yngve Hegland

Liten hanbjørn

Torsdag var den tilbake igjen, og denne gangen ble det besluttet å prøve å fly bjørnen bort.

På sine nettsider skriver Sysselmannen at det er en 180 kilo tung hannbjørn som nå fraktes så langt som mulig bort fra byen.

– Det har hendt at isbjørn har blitt fraktet bort fra byen før. Det er ikke sikkert at dette hindrer isbjørnen i å komme tilbake, men det er et forsøk før man går til mer drastiske tiltak, sier Olsen Ingerø.

Birger Amundsen

Birger Amundsen, tidligere redaktør i Svalbardposten.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Birger Amundsen har 40 år på Svalbard bak seg, og har blant annet vært redaktør i Svalbardposten i 9 år. Han fulgte hele isbjørnaksjonen fra hytta si i Adventdalen.

– Når en bjørn kommer så tett inn til byen, er det greit at den fraktes bort, og det er jo også Sysselmannens oppgave. Mange i byen er ikke vant til isbjørn når de er ute og beveger seg, sier Amundsen.

Han viser til at når Sysselmannen bestemmer seg for å fysisk flytte en bjørn, så er det en av de siste stegene før det blir vurdert å skyte bjørnen.

Selv om det bare har vært fem drap på mennesker av isbjørn siden 70-tallet, er Amundsen opptatt av at folk må holde avstand og respektere isbjørnen.

– Det ligger i isbjørnens natur at den er på stadig vandring. Selv om Longyearbyen ikke er den plassen som har flest isbjørnbesøk, så er det ingen steder på Svalbard der isbjørnen ikke kan dukke opp, sier Amundsen.