Hopp til innhold

Fiskestopp i en av verdens viktigste lakseelver: – Livet langs elva er satt på vent

Forbudet mot å fiske laks i Tanaelva, som i mange tiår var Norges beste lakseelv, ødelegger den samisk elvekulturen og skader turistnæringen. Årsaken til forbudet er en dramatisk nedgang i laksebestanden.

Tanaelva

IKKE ELVEFISKE: De tradisjonsrike elvebåtene kan ikke brukes til laksefiske på Tanaelva i år.

Foto: Bård Wormdal

For 77-år gamle Terje Johnsen i den samiske bygda Båteng ved Tanaelva er fiskestoppen en tragedie. Han har fisket laks siden han var syv år. Metodene har blant annet vært drivgarnsfiske, stengselsfiske og stangfiske fra båt. Nå kan han ikke lengre drive med det.

– Det er jævlig kjedelig. Depresjonssykdommen har meldt sin anmarsj, sier Johnsen.

Terje Johnsen

FORTVILT: Terje Johnsen sier at forbudet mot å fiske laks i Tanaelva er i ferd med å gjøre han syk.

Foto: Bård Wormdal

For Johansen og mange andre samer i Tanadalen er laksefiske en viktig del av den samiske kulturen i dalen.

Den samiske elvekulturen er nå truet. Johansen er bekymret for at unge samer nå ikke får overført kunnskapen om gamle samiske fiskemetoder fra de eldre. Johansen er fortvilt.

– Dagene er tomme og meningsløse fordi at jeg ikke kan gå i elva og prøve lakselykken.

Tanaelva

På denne tiden av året bruker det å være mange laksefiskere på og ved Tanaelva.

Foto: Bård Wormdal

Usikkerhet om framtiden

For andre år på rad er det totalforbud mot å fiske laks i Tanaelva med 17 lakseførende sidevassdrag. Forbudet gjelder på både norsk og finsk side av elva. I de beste årene på 1970-tallet ble det i Tanaelva tatt nesten 250 tonn laks, noe som utgjorde nesten halvparten av all elvefanget laks i Norge.

Elvebåt ved Tanaelva

Det ligger mange nysmurte elvebåter på elvebredden oppover Tanaelva.

Foto: Bård Wormdal

Ingen kan si nå når det igjen blir lov å fiske i elva, ei elv som er blitt ansett som den viktigste elven i verden for nordatlantisk laks. Når det blir tillatt å fiske laks igjen kommer an på om bestanden tar seg opp igjen.

Forskerne mener at det er tatt ut altfor mye laks over mange år.

Johan Persson

Laksefisker Johan Persson, som har 27 somre med laksefiske i Tanaelva, sier at det er forferdelig å ikke kunne fiske i Tanaelva. Han har likevel forståelse for forbudet.

Foto: Bård Wormdal

Mener fiskeforbud er nødvendig

Marinbiologen Johan Persson fra Uppsala i Sverige har bak seg 27 somre med laksefiske i Tana, men kom likevel av andre årsaker også i år tilbake. Han synes at det er rart å være i Tana, og for første gang ikke kunne fiske laks.

– Det er ekstremt spesielt. Det er tragisk. Det er forferdelig at man ikke kan gå ned i elva og fiske. Samtidig er det fullt forståelig. Å stenge elva var det eneste enkle muligheten for å redde laksebestanden her i Tanaelva, sier Persson.

En av campingplassene på norsk side av elva har i år mistet 75 prosent av sin omsetning på grunn av at fisketuristene er borte. Utsjok kommune på finsk side har beregnet et økonomisk tap på 100 millioner kroner for fjoråret og denne sesongen på grunn av fiskestoppen. Kommunen har bedt om statlig hjelp.

Campinghytter i Tana

Hytter for laksefiskere står tomme flere steder langs Tanaelva.

Foto: Bård Wormdal

Ordfører i Tana kommune Helga Pedersen sier at livet for folk i dalen er satt på pause.

– En vesentlig del av livet for folk i Tana er livet langs elvebredden og på elva i forbindelse med laksefiske, og nå er det borte. Dessuten handler det om kultur. Det er en uro om at opparbeidet kunnskap om laks nå går tapt for alltid, sier Helga Pedersen.

Helga Pedersen

Ordfører i Tana kommune Helga Pedersen sier fiskeforbudet gjør at livet for folk i dalen er satt på vent.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Flere nyheter fra Troms og Finnmark