Fire døde i helikopterstyrt

Ifølge VG er alle de seks personene som var om bord i et helikopter som styret utenfor Alta nå gjort rede for. Fire personer er bekreftet døde, én er skadd og tilstanden til den siste er ukjent.

Helikopter med seks passasjerer styrtet ved Skoddevarre, sørvest for Alta.

SISTE: Seks personer er bekreftet omkommet etter helikopterulykken i Alta lørdag ettermiddag. Les oppdatert sak her.

Helikopteret styret lørdag ettermiddag sørvest for Alta, ved fjellområdet Skoddevarre. Den første meldingen om ulykken kom klokka 17.06 lørdag ettermiddag. Hovedredningssentralen (HRS) bekrefter at helikopteret som har styrtet sørvest for Alta tilhører Helitrans og opererer ut fra Alta.

Laster kart, vennligst vent...

Helikopterstyrten skjedde i fjellområdet Skoddevarre sydvest for Alta.

Det var seks personer om bord i helikopteret –én pilot og fem passasjerer.

Fire er bekreftet omkommet, én er sendt til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø med kritiske skader, og tilstanden til den siste er foreløpig ukjent. Vedkommende var i lang tid savnet, men sent lørdag kveld bekreftet Finnmark politidistrikt overfor VG at alle seks er gjort rede for.

Statens havarikommisjon for transport er varslet om helikopterulykken. Mannskap fra Havarikommisjonen reiser til Alta søndag morgen for å starte arbeid på ulykkesstedet.

Én person sendt til sykehus

Personen som ble flydd til UNN i Tromsø ankom sykehuset rundt kl. 19.30

– Vi har fått inn en pasient med helikopter til UNN. Tilstanden er kritisk og ustabil, sier kommunikasjonsrådgiver ved UNN, Jan Fredrik Frantzen.

– Det er snakk om en mann og pasienten får behandling.

Han kan ikke si noe mer om mannens tilstand nå.

Ambulansehelikopter lander i Tromsø etter helikopterstyrt i Alta

Ambulansehelikopteret landet i Tromsø rundt kl. 19.30.

Foto: Pål Hansen / NRK

Helikopterturer under festival

Musikkfestivalen Høstsprell ble arrangert denne helgen, rett ved ulykkesområdet. Helitrans har tilbudt flyturer til festivaldeltakere – et tilbud de også har gitt tidligere år.

Kveldens konserter er avlyst på grunn av ulykken. Men festivalen melder på Facebook at de holder dørene åpne, slik at de som ønsker å være sammen i kveld har muligheten til det.

Det har også blitt avholdt et informasjonsmøte i regi av festivalen i kveld. Kriseteam og prest er på stedet. Busser har blitt satt opp for å kjøre festivaldeltakere hjem.

Redningsmannskaper, helikopter fra Helitrans lander på Kvenvikmoen

To helikoptre og mannskaper på bakken er sendt inn i området utenfor Alta for å ta rede på hva som har hendt med helikopteret som har styrtet.

Foto: Andrè Bendixen / NRK

Kriseteam på plass

Kommunen har krisemøte i kveld og har satt krisestab.

– Dette er en alvorlig ulykke som berører altasamfunnet. Mine tanker går til de som er berørt av ulykken, sier ordfører Monica Nielsen (Ap).

– Alta kommune gjør alt vi kan og stiller med alt av ressurser og omtanke for de som måtte ha behov for det.

Hun informerer om at de har opprettet et pårørendesenter ved Alta helsesenter, hvor pårørende kan henvende seg i resepsjonen.

Det er også opprettet en pårørendetelefon med nummer 902 37 092.

– Vi har også personell ute ved festivalområdet, samt Røde Kors, sier Nielsen.

– I tillegg har vi åpen kirke i Nordlyskatedralen for de som ønsker å snakke med noen eller å samles og være der sammen.

Det vil også bli lagt ut informasjon fortløpende på kommunens hjemmeside.

Monica Nielsen

Ordfører i Alta, Monica Nielsen (Ap), sier dette er en alvorlig ulykke som berører hele altasamfunnet. – Det er en trist dag, det finnes ikke ord som kan beskrive det jeg føler nå, sier hun.

Foto: Mads Suhr Pettersen

Lensmann i Alta, Øyvind Lorentzen, som er på stedet, sier rundt kl. 19.40 at det pågår en omfattende redningsaksjon med alle ressurser, for å få oversikt over hendelsen.

– I tillegg er det en utfordring i at det snart blir mørkt, sier Lorentzen.

Det er ikke mulig å kommentere hva som har skjedd i forkant av styrten, opplyser lensmannen.

– Det jobbes på spreng på alle fronter.

Øyvind Lorentzen

Lensmann Øyvind Lorentzen er på stedet.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

– Tenkte dette kan ingen overleve

Ifølge vitner som Altaposten har snakket med, stod det svart røyk og flammer opp fra fjellet idet helikopteret styrtet. I etterkant kom det fem-seks små eksplosjoner.

– Jeg tenkte at dette kan ingen overleve, sier Kjell Arne Knutsen, som var i nærheten for å spille golf, til avisen.

– De fløy veldig lavt, kom fra nord og svingte opp mot skråningen før det skjedde. Jeg så ikke direkte på helikopteret da det eksploderte.

Ambulanse ved ulykkessted i Alta

Ambulanse, politi og brann er på plass ved ulykkesstedet.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

Fire helikoptre sendt ut

Ifølge Hovedredningssentralen er det en nødpeilesender om bord som har blitt utløst. Det har ikke kommet noen nødmelding fra mannskapene om bord.

To helikopter, et Sea King redningshelikopter fra Lakselv, et ambulansehelikopter fra Tromsø har blitt sendt til stedet.

Redningsmannskaper har tatt seg til ulykkesstedet på firhjulinger for å se hva som har hendt. Det skal ha vært vanskelig å komme seg til ulykkesområdet.

Ambulanse, politi og brann er også på stedet.

Helikopterulykka i Alta

Et Seaking redningshelikopter er i området. Det skal ha vært vanskelig for redningsmannskaper å komme til området, men nå er det tilstrekkelig med folk på plass.

Foto: Kristina Kalinina / NRK

Norske Redningshunder bistår med to redningshunder i forbindelse med styrten. Disse blir fraktet ut til ulykkesstedet med et Sea King redningshelikopter. Røde Kors og Sivilforsvaret er også på stedet.

Severinsen opplyser om at det er tilstrekkelig med redningsmannskaper i området. En brann i området ble også raskt slukket.

Helitrans har helikopterbase i Alta. Daglig leder Richard Simonsen sier tidlig lørdag kveld at de jobber på spreng med å finne ut hva som har skjedd.

– Jeg mangler oversikt over situasjonen nå, men jobber med det.