Finnsnes-jente vil endre Haiti

Siden år 2000 har Ingvill Konradsen Ceide (42) fra Finnsnes sørget for utdanning for de fattigste ungene på Haiti. Se dokumentar.

Ingvill og Edwin

Ingvill Konradsen Ceide og ektemannen Edwin Ceide i NRK-dokumentar.

Journalist Hege Iren Hanssen og fotograf Marita Andersen fra NRK Troms og Finnmark besøkte Haiti i april i år, blant annet for å finne ut hva som driver ei jente fra trygge Velstands-Norge til å bosette seg i et land som herjes av jordskjelv, fattigdom og kriminalitet.

Målet er å endre Haiti

13 år har gått siden Ingvill Konradsen Ceide og hennes haitiske ektemann Edwin startet en skole for noen av de fattigste ungene i Haitis hovedstad Port-au-Prince.

Invill Ceide

Prosjekt Haiti: Ingvill Konradsen Ceide har et mål om å gjøre noe konkret for menneskene som er tilknyttet Prosjekt Haiti. I dag er det ikke bare ungene som får skolegang, men mødrene får også undervisning og yrkesopplæring.

Foto: Marita Andersen / NRK

I dag har skoletilbudet vokst til å bli hjelpeorganisasjonen Prosjekt Haiti og målet til Ingvill er å gjøre både barn, unge og voksne i stand til å selv skape et Haiti uten fattigdom, korrupsjon og kriminalitet.

– Jeg mener at utdanning er veien ut av fattigdom for disse folkene, sier Ingvill. Drømmen er at Prosjekt Haiti en dag skal være overflødig.

Jordskjelvet

Jordskjelvet på Haiti i 2010 tok livet av rundt 300.000 haitianere. Rundt en million ble husløse, og fortsatt bor mange i leire.

Da det kraftigste jordskjelvet i historien rammet Haiti satt familien Ceide i Tromsø og fikk ikke tak i venner og familie på Haiti. De visste heller ikke hvordan det hadde gått med Petit Troll og elevene der. Det skulle gå over et døgn før de fikk svar.

Mens andre ville uroe seg for å være i et så utsatt land, valgte Ingvill og Edwin etter jordskjelvet å ta med seg sine tre barn og flytte fra Norge til Haiti for godt.


Utdanner mødrene

– Vi visste at det var her vi kunne gjøre en forskjell, sier Ingvill, som fram til jordskjelvet kun hadde bodd periodevis på Haiti.

– Drivkraften min er å kunne bidra til noe helt konkret for disse menneskene som er tilknyttet våre prosjekter.

Etter jordskjelvet ble det for første gang mulig henne å jobbe fulltid for sitt eget hjelpeprosjekt.

I dag er hun daglig leder for rundt 40 ansatte. Gjennom Prosjekt Haiti utdannes nå også mødrene til Petit Troll-barna.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Prosjekt Haiti

SMÅTROLL: 300 unger får i dag undervisning gjennom to Petit Troll-skoler. Driften av skolene er helt avhengig av pengeinnsamlinger i Norge og fadderprogram.

Foto: Prosjekt Haiti

Petit Troll-skoler

Ungdommene som er ferdig med skolen har en egen ungdomsklubb. Et eget bakeri er startet opp, og på ei systue undervises det i søm.

Mødreprosjektet Manman Troll gir 100 kvinner mulighet til å tjene sine egne penger, og sørge for mat til familien.

Og 300 unger får skolegang gjennom to Petit Troll-skoler.

Totalt har 1300 barn fått skolegang gjennom Petit Troll.

Se dokumentaren her:

Finnsensjenta Ingvild Konradsen Ceide bor på Haiti. Der driver hun og hennes Haitianske ektemann skolen "Petit Troll".

Hånd om Haiti