Hopp til innhold

Her kjører han videre med skadet hund

Ut fra sjekkpunktet i Skoganvarre kjører Finnmarksløps-kjører John Øivind Selmer med en tydelig halt hund. – Klart brudd på regelverket, sier sjefsveterinær.

John Øivind Selmer ut fra Skoganvarre i Finnmarksløpet 2014. Saktefilm

Her starter den diskvalifiserte hundekjøreren ut fra Skoganvarre. Video: NRK-tipser

Etter målgang i Alta sentrum i 500-kilometeren i Finnmarksløpet i forrige uke ble John Øivind Selmer diskvalifisert fra løpet.

Årsaken var at hundene hans ikke hadde gjennomført den obligatoriske veterinærkontrollen i Skoganvarre, som er nest siste sjekkpunkt før mål.

Selmer hevdet i forrige uke overfor NRK at veterinærer sjekket hundene hans da han kom inn til sjekkpunktet, men at han glemte å signere kontrollskjemaet.

At veterinærer fikk sjekket Selmers hunder på Skoganvarre tilbakevises av Finnmarksløpets sjefveterinær Hanna Fredriksen.

– Vi hadde fire veterinærer på Skoganvarre, og ingen av dem har sjekket Selmer. Det vet han utmerket godt at han må, og at dette er kjørernes ansvar, sier Fredriksen.

Selmer har kjørt Finnmarksløpet totalt 14 ganger.

Filmet halt hund

NRK har fått tilgang til en video som tydelig viser at en av hundene halter ut fra sjekkpunktet i Skoganvarre.

– Jeg må bare bekrefte at i hvert fall én hund er haltende ut, sier Fredriksen, etter å ha sett videoen.

– Det skal ikke forekomme. Reglementet sier at det ikke er lov å kjøre ut med halt hund, fortsetter hun.

I Skoganvarre er det seks timers obligatorisk hvile for alle deltakerne i 500-kilometeren, med tilhørende veterinærkontroll. På alle sjekkpunkter er det veterinærkontroll, men kun i Skoganvarre er obligatorisk.

– Reglementet sier at kjørerne er ansvarlig for dette, og det skal signeres. Det har ikke Selmer fått gjort, og han kom i mål uten å ha gjennomført kontrollen, sier Fredriksen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

John Øivind Selmer er diskvalifisert fra Finnmarksløpet.

Ifølge Finnmarksløpets sjefveterinær Hanna Fredriksen er det ikke lov å starte ut med hunder som halter. Se TV-innslaget her.

– Tok ut hund

Selmer viser til at han tok ut en halt hund på neste sjekkpunkt i Jotka, og vil ikke kommentere saken utover at han kommer til å anke juryens avgjørelse om diskvalifisering. Dette fordi kun to av juryens fem medlemmer var til stede for å høre hans forklaring.

Etter målgang i Alta sentrum blir alle hunder kontrollert på nytt. Sjefveterinær Hanna Fredriksen er tydelig på at det er hundekjørerne som har ansvaret for hundenes helse gjennom løpet.

– Det vi fant i mål var at to-tre hunder hadde potesår. Det er selvfølgelig beklagelig og ikke ønskelig. Det er kjørerne sitt ansvar. Veterinærene skal hjelpe til underveis, men det er kjørerne sitt ansvar, understreker hun.

Fikk kritikk

I forkant av fjorårets Finnmarksløp fikk arrangøren kritikk fra Mattilsynet etter at hunder døde underveis. Også i år har to hunder omkommet under løpet, og uvanlig mange deltakere valgte å bryte på grunn av tøffe forhold.

At mange valgte å bryte i år mener arrangøren er et tegn på at mange tar hensyn til hundenes helse.

Sjefveterinær Hanna Fredriksen har generelt et godt inntrykk av hundekjørernes behandling og omsorg for hundene.

– Stort sett er kjørerne flinke til å ta vare på hundene, og de viser bra dyrevelferd, sier hun.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark