Hopp til innhold

Fikk 43 000 i støtte til en mer inkluderende kakefest

I Alta hadde en småbarnsmor et ønske om å gjøre kakebordet mer tilgjegelig for barn med matallergi. Nå skal prosjektet hennes nå ut til 75 000 norske barn.

Fikk 43 000 i støtte

Anne Kari Isaksen i Norges Astma- og allergiforbund region nord mottok i dag en sjekk med hyggelige tall.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Alle barn skal føle seg inkludert. I Alta er det derfor satt i gang et prosjekt som har som mål at det skal være et utvalg av kaker for matallergikere under 17. mai-feiringen, og at kakene skal være merket med kort.

I dag morges kom Extrastiftelsen på overraskelesbesøk til nordlysbyen – med en sjekk på 43 000 kroner.

– Med disse midlene kan vi få prosjektet gjennomført slik vi hadde planlagt. Med å få kortene designet, trykt opp og markedsført, sier Anne Kari Isaksen, en fornøyd regionssekretær i Norges Astma- og allergiforbund, som i dag mottok sjekken.

Kreativ småbarnsmor

Fikk støtte fra Extrastiftelsen

Småbarnsmor Marit Barbo er fornøyd med å få støtte til å utvikle prosjektet.

Foto: Privat

– Dette betyr veldig mye. jeg er overrasket, kjempeglad og takknemlig, sier småbarnsmor Marit Barbo.

Hun er hjernen bak ideen. Barbo fra Talvik i Alta har tre barn, to med matallergi. Barbo ville at også hennes og andres barn med matallergi, på lik linje med andre, skulle kunne få seg et kakestykke under 17. mai-arrangementet på skolen.

I fjor laget hun et opplegg med informasjon, plakater og kakekort for merking av kaker som ble bakt til Kaiskuru skoles 17. mai-feiring. Med fokus på hva barna kan, og ikke hva de ikke kan, spise.

Dermed er prosjektet hennes nå innført på skolen, noe som har ført til at barna slipper å være bekymret for at de spiser kaker som de ikke tåler.

– Én ting som er kommet frem i prosjektet er at det er mange helt vanlige kaker som er allergivennlig for enkelte. Man trenger ikke å tenke på en spesialoppskrift, sier Barbo.

75 000 barn

Fikk 43 000 i støtte

Anne Kari Isaksen og mannen med sjekken, Hans Christian Lillehagen.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

I en norske barneskoler med 300 elever antas det at 20 har en eller annen form for matallergi eller matoverfølsomhet, opplyser Exrastiftelsen.

Hans Christian Lillehagen, generalsekretær i Extrastiftelsen, er mannen som i dag kom med sjekken.

Lillehagen forklarer at prosjektet i Alta etter planen skal nå ut til 75 000 barn i hele landet.

– Jeg har veldig sans for at barn kan føle seg inkludert. Du kan tenke deg en seksåring som skal i barnebursdag og som må ha med egen matboks fordi han eller hun ikke er sikker på om kakene kan spises. Det er ganske ekskluderende, sier Lillehagen.

Lillehagen forteller også at siden det kun er 365 dager i året, er det kun en håndfull av prosjektene som gis støtte som får overraskelsesbesøk – slik Alta-prosjektet gjorde i dag.

– Dette er en veldig god idé med enkle grep og enkle midler for å gjøre noe viktig for de barna det gjelder.