Hopp til innhold

Fersk meningsmåling: Rød vind over Lenvik

Arbeiderpartiet i Lenvik får en kraftig framgang og kan få tilbake ordføreren de mistet for fire år siden, viser en fersk meningsmåling utført av Norfakta for NRK og Troms Folkeblad.

Grafikk meningsmåling Lenvik 2015

Meningsmåling utført for NRK og Troms Folkeblad av Norfakta Markedsanalyse.

Foto: NRK

Arbeiderpartiet går fram med 10,6 prosentpoeng, fra 21,1 prosent ved valget i 2011 til 31,7 prosent nå. Det er en framgang på vel 10 prosentpoeng, og dermed en økning fra 7 til 10 representanter om det var valg nå.

Ved forrige valg gikk Arbeiderpartiet tilbake fra ni til sju representanter.

Partiets ordførerkandidat Kjetil Johnsen er glad for tallene.

– Det er utrolig gledelig med en sånn framgang og det viser at jobben vi har gjort i fire år i opposisjon og ved starten av valgkampen. Det er en fin inspirasjon, men jobben er ikke over, sier han.

Også SV går fram og ville økt fra 1 til 2 representanter. Dermed styrker venstresida seg i denne målingen.

Slik blir Lenvik kommunestyre

Om det var valg nå ville Lenvik kommunestyre sett slik ut, viser en meningsmåling.

Foto: Trond Sandnes / Troms Folkeblad

Fornøyd til tross for nedgang

Høyre går tilbake fra 25,5 til 22,4 og mister en representant. Ordfører Geir Inge Sivertsen er likevel fornøyd.

– Vi gjorde et historisk godt valg sist og ble det største partiet, så en tilbakegang på 3 prosentpoeng kan jeg leve med. Det er fortsatt en høy måling for Lenvik Høyre, sier han.

Geir-Inge Sivertsen

Geir Inge Sivertsen (H) sier han kan leve med tilbakegangen.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / NTB scanpix

Etter valget i 2011 inngikk Høyre samarbeid med Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet. Senterpartiet brøt imidlertid ut av samarbeidet i mai 2013. I tillegg er to representanter fra Frp gått til Høyre og en er nå fristilt. Dette har svekket partiet.

I Fremskrittspartiet har det vært mye indre stridigheter som blant annet endte med at Louis Edvardsen tok overgang til Høyre i fjor sommer.

Partiet går tilbake fra 19,6 til 14,8 prosent og ville mistet en representant om det var valg nå.

Åpent spørsmål

Venstre beholder sin ene representant, mens Lenviklista går tilbake fra fire til tre representanter.

I dag styrer Høyre i Lenvik med ordfører Geir Inge Sivertsen uten flertall og må få flertall fra sak til sak. Om samarbeidet med Frp og KrF kan fortsette til høsten er et åpent spørsmål.

Det er nemlig Line Miriam Sandberg, i dag fylkesråd, som stiller på topp for Frp. En konflikt hun og hennes mann Per Sandberg, partiets nestleder, har hatt med Louis Edvardsen kan forhindre det.

Uklar parlamentarisk situasjon

I et kommunestyre basert på dagens meningsmåling er det ingen klare flertall for noen av blokkene. Det er vanskelig å si hvilken konstellasjon Lenviklista vil støtte, de fire representantene i dagens kommunestyre har stemt litt begge veier. Men Tor Aune fra Arbeiderpartiet har før høstens valg tatt overgang til Lenviklista.

Arbeiderpartiets kandidat Kjetil Johnsen kan derfor ikke være sikker på å bli ordfører selv om de skulle gjøre det bra ved valget.

– Vi er klar over at vi må samarbeide tett med andre partier. Som vi sier i Arbeiderpartiet over hele landet så drikker vi kaffe med mange partier nå, sier han.

Partibarometer Lenvik

Partibarometer Lenvik.

Foto: Trond Sandnes / Troms Folkeblad