Hopp til innhold

Fare for alvorlig mangel på antibiotika – sykehusene må spare

Statens Legemiddelverk anmoder sykehusene til å spare på det de har, og prioritere pasienter som absolutt har behov for dette legemiddelet.

Medisinering ved Oslo Universitetssykehus, Radiumhospitalet

Svindel med råstoffer fra Kina fører til at det ikke selges antibiotikumet Meropenem lengre. Det kan få alvorlige konsekvenser.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

– Det er en alvorlig situasjon, i og med at det er et kritisk legemiddel som brukes til de mest alvorlig syke pasientene våre, sier Steinar Madsen ved avdeling for legemiddelinformasjon i Statens Legemiddelverk.

Norske sykehus fikk i forrige uke beskjed fra Legemiddelverket om at det er fare for alvorlig mangel av antibiotikumet Meropenem, og at det i verste fall er nødvendig å prioritere hvilke pasienter som skal få behandling.

Meropenem brukes til behandling av alvorlige infeksjoner i akutt- og intensivmedisin. Legemiddelet brukes blant annet ved lungebetennelse, kompliserte infeksjoner i hud og mage/tarm, infeksjoner i forbindelse med fødsler og ved akutt hjernehinnebetennelse.

– Hvis legene kommer i den vanskelige situasjonen at de faktisk må prioritere mellom forskjellige pasienter, må det gjøres i samarbeid med medisinsk ekspertise, sier Madsen, som også er medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk.

madsen

Steinar Madsen ved avdeling for legemiddelinformasjon i Statens Legemiddelverk sier sykehus må være nøye med hvem som får Meropenem før situasjonen er avklart.

Foto: NRK

Svindlet av Kina

Årsaken til situasjonen er at det amerikanske legemiddelfirmaet Hospira, som Norge kjøper dette produktet av, er blitt svindlet da de skulle kjøpe råstoff fra Kina. Nå forsøker Legemiddelgrossisten i Norge å få tak i andre produsenter fra andre land.

Alternativet til Meropenem er Ertapenem og Imipenem. Disse produktene skal være like bra, men de er lite brukt i Norge. Dermed er det fare for at det blir tomt også for disse antibiotikaene, fordi store forsyninger ikke er tilgjengelig.

– Med vanlig forbruk har de norske sykehusene lager for et par uker. Men vi regner med at mangelen vil vare i flere måneder, så vi er nødt til å få inn legemidler fra utlandet, sier Madsen.

Endringer i rutiner

Margaret Aarag Antonsen

Fagsjef for Sykehusapotek Nord, Margaret Aarag Antonsen, sier Helse Nord har gjort tiltak for å forhindre at antibiotikumet blir brukt unødig.

Foto: NRK

Sykehusapotek Nord HF har bedt sine farmasøyter kartlegge hvordan lagersituasjonen på Meropenem er per nå.

– På noen sykehus har vi valgt å samle lagrene på enkelte avdelinger for å ha kontroll på hvor mye vi har og for å ha en strengere kontroll på hvem som får dette preparatet i denne perioden, sier fagsjef for Sykehusapotek Nord, Margaret Aarag Antonsen.

I Nord-Norge har de en del på lager. Men de følger anbefalingene gitt av legemiddelverket, og gir kun ut Meropenem til pasienter hvor det ikke finnes alternativer.

– Det er viktig at vi raskt typebestemmer bakterien. Sykehusene skal i størst mulig grad ta kontakt med en infeksjonsmedisiner før pasientene får starte med Meropenem, sier Antonsen.

Svært resistente bakterier

– Det er en uheldig situasjon som har oppstått. Konsekvensen er at vi må være mer restriktiv med å bruke Meropenem, sier rådgivende smittevernsoverlege i Helse Nord, Anne Mette Asfeldt.

Hun forteller at antibiotikumet brukes ved bakterier som er svært resistente, og at det er et produkt de bruker lite i utgangspunktet.

– Men vi håper situasjonen løser seg, sier Asfeldt.

Det er også Statens Legemiddelverk optimistisk om, og Madsen forteller at han ikke tror det blir en alvorlig situasjon i Norge.

– Men vi vil ikke få 100 prosent forsyning, så sykehusene må være forsiktig i bruk av dette legemiddelet, sier Madsen i Statens Legemiddelverk.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark