Fant trekilos mine på tur

Familien Gustavsen finner sprengstoff rett som det er i Skibotndalen, men denne kassen på tre kilo er av det mer uvanlige slaget.

Tre kilos mine

Dette funnet er ikke av den vanligste sorten når Arild Gustavsen går på tur med metallsøkeren sin.

Foto: Arild Gustavsen

– Det er veldig sjeldent. Det ligger flere nede i jorden, men de rører jeg ikke. Man vet jo aldri hva som ligger der nede.

Det sier Arild Gustavsen om funnet, som ikke er hverdagskost på turene i fjellet i Nord-Troms.

Funnet ble først omtalt av avisa Framtid i Nord. Han forteller at den tre kilo tunge sprengladningen, en mine bestående av tre kilo TNT, ble funnet av hans nevø Tommy Gustavsen (29) ved hjelp av en metallsøker. Nevøen rådførte seg med onkelen etter funnet, og det er han som vil uttale seg på vegne av familien.

– Vi er ti-femten stykker i Skibotn som driver med dette, og går rundt i Skibotndalen, forteller Gustavsen til NRK.

Mye ligger igjen

Han forteller at det er en hobby, der målet er å finne metallgjenstander som gamle medaljer, penger og annet av verdi. Det er ikke sprengstoff han leter etter, men opp gjennom årene har han funnet en hel del.

– Å ja da. Masse, masse! Håndgranater, bombekastergranater, miner, kanonkuler – alt mulig.

Store mengder sprengstoff er blitt liggende i terrenget etter andre verdenskrig. Mye ble gravd ned av tyskerne, og kommer nå langsomt frem i terrenget. NRK har tidligere laget et kart over eksplosiver som ligger i naturen i Norge. Det er snakk om til sammen over 200 000 tonn.

– Alle går jo på tur i skogen nå vet du, og dermed finner folk mer og mer for hvert år, sier Gustavsen.

Ikke plukk det opp

Når han finner sprengstoff lar han det ligge og kontakter politiet, som igjen kontakter forsvaret som sender sine sprengstoffeksperter som ødelegger det.

– Hvis du bruker hodet så er det ikke farlig. Men man skal jo helst ikke ta tak i det man finner av militære etterlatenskaper. Jeg anbefaler ikke andre å gjøre det, men jeg er ganske trygg. Det hadde vært noe helt annet hvis fenghetta hadde stått i, men det gjorde den ikke her, sier Gustavsen.

Forsvaret understreker Gustavsens anbefaling om å la slike farlige funn ligge.

– Det er viktig at de holder seg unna, og at de ringer politiet som eventuelt tilkaller ekspertvurdering om de trenger det, sier presseinformasjonsoffiser Stephen Olsen fra Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø til NRK.