Hopp til innhold

Store mengder eksplosiver blir liggende

Forsvaret stopper den aktive letingen etter sprenglegemer fra andre verdenskrig. Krigshistoriker Bengt Isaken frykter det kan bety tap av liv og helse for befolkninga.

granat

Det har tidligere vært 250-300 eksplosivryddeoppdrag utført av Forsvaret i året. Det blir det nå slutt på.

– Vi er ikke lenger ute aktivt og søker etter eksplosiver, og det er på grunn av manglende midler til å gjennomføre slike operasjoner, sier Ivar Moen, som er presse og informasjonsansvarlig i Forsvarets operative hovedkvarter, avdelingen som tar seg av slike søk.

Forsvaret har tidligere hatt rundt 250-300 eksplosivryddeoppdrag i året. I år vil ikke dette blitt en prioritet.

Rapport - Ansvarsforhold og håndtering ved funn av eksplosive varer, side 7

Ifølge Moen gjennomfører forsvaret de oppgavene de blir tildelt midler til, og presiserer at dersom etterlatenskaper fra andre verdenskrig likevel blir funnet, så vil de løse det kontinuerlig.

minedykker

En av Forsvarets minedykkere undersøker en forankret mine. Blant det som er dumpet i norsk natur finner man miner, granater, og andre eksplosiver.

Foto: Forsvaret

Farlige situasjoner

Han ønsker ikke å spekulere i hvilke farlige situasjoner som kan oppstå når granater og ammunisjon fra krigen ikke lengre aktivt blir leitet opp av forsvaret.

– De ligger der de ligger, og det er helt avhengig av hvor de ligger hen og hva slags type ammunisjon det er snakk om, så det risikobildet der er nok alt for komplisert til at jeg ønsker å begi meg inn på det.

Ifølge Moen er Sør - Varanger ett av de stedene i landet som har flest eksplosiver fra krigen.

eksplosiver

Blant det som er dumpet i norsk natur finner man miner, granater, og andre eksplosiver.

Foto: Forsvaret/NRK Grafikk

200 000 tonn eksplosiver

NRK har tidligere fortalt at en regjeringsoppnevnt arbeidsgruppe i år slo fast at det finnes 200 000 tonn eksplosiver i norsk natur, men at kun 38 markeringer finnes i myndighetenes oversikt. Ellers finnes det ingen oversikt over hvor disse eksplosivene ligger.

Eksplosivene finnes på land, i innsjøer og i havet. På kartet under kan man se de markeringene som er gjort.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Eksplosivkart - Klif og OSPAR (Sandkasse)» i nytt vindu

Dette estimatet er ikke medregnet det som finnes av eksplosiver i Finnmark, til tross for at det ligger mer dumpet sprengstoff der enn i noe annet fylke.

Liv og helse kan gå tapt

Krigshistoriker Bernt Isaksen i foreningen " krigshistorisk landskap Finnmark," mener det er ille at forsvaret ikke lengre har satt av penger til å lete aktivt etter eksplosiver fra andre verdenskrig.

Isaksen frykter at forsvarets prioritering om å kun ta seg av funn som blir rapportert inn til dem kan gå utover liv og helse til befolkninga.

– Så lenge det dukker opp så er det jo fare for at liv og helse skal gå tapt. Tenk deg selv faren hvis noen tenner et bål i skogen, og så ligger det en granat under.

For bare noen uker siden ble det funnet en granat på en hyttetomt i Vadsø.

– Når det skjer med jevne mellomrom så er det jo en fare. Enhver granat representerer fare.

granat i hagen

Denne granaten ble funnet i hagen til en kvinne i Vadsø i fjor vår.

Foto: Privat

Forsvarets ansvar

Bernt Isaksen sier at han mener det er forsvaret som har ansvaret for at denne jobben blir gjort. Og når det årlig dukker opp så mange sprenglegemer betyr det at er viktig å lete aktivt etter dem.

– Det er de som har kompetansen og ansvaret for å rydde opp, så synes det er veldig dumt at de ikke tar den jobben. Behovet e jo til stede, og jobben med å rydde opp er ikke gjort grundig nok når det dukker opp sprengelementer årlig.

Isaksen sier at det finnes granater og ammunisjon fra annen verdenskrig over hele Finnmark, og at mange områder ennå ikke er kartlagt. Han nevner spesielt Øst-Finnmark, Karasjokområdet og Porsanger.

– I tillegg ligger det områder rundt som ikke er undersøkt godt nok, og som absolutt burde blitt undersøkt, avslutter han.

torpedo

Vinteren 2012 ble en tysk torpedo av typen T1 funnet noen hundre meter fra malmkaia i Narvik på 30 meters dyp. En slik torpedo inneholder rundt 300 kg sprengstoff, ifølge Forsvaret.

Foto: Forsvaret

Flere nyheter fra Troms og Finnmark